Διευρύνεται ο κύκλος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς μετά την πρώτη εμφάνισή της, πριν από δύο χρόνια σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εταιρείες security, την επέκτασή της φέτος το καλοκαίρι σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, θα τεθεί σε ισχύ και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, η κάρτα εργασίας προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας».
Όσον αφορά στην εφαρμογή της από το φθινόπωρο σε τουρισμό και εστίαση ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν πρακτικές δυσκολίες, πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι και ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.
«Τις προάλλες η Επιθεώρηση Εργασίας δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει το πρώτο 7μηνο του 2024. Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει, ενδεικτικά θα σας πω, 45.000 έλεγχοι, 44.800» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 έχουν επιβληθεί πάνω από 9.900 κυρώσεις και πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.
«Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, έχουμε μία αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15% στα πρόστιμα» είπε, σημειώνοντας ότι η παρότρυνσή της προς την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να εντείνει τους ελέγχους. «Είναι ξεκάθαρη η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εφαρμόσουμε με αυστηρό τρόπο την εργατική νομοθεσία προκειμένου ακριβώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε.