Στα βήματα της Γερμανίας και η Ολλανδία: Παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης


Η Ολλανδία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το Νέο Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα (13/09) ότι σκοπεύει εντός των επόμενων μηνών να εφαρμόσει σειρά μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, μερικές ημέρες αφότου η Γερμανία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορά της.

Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, ανέφερε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, κάτι που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η Υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολάιν Φάμπερ, (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας. «Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο», ανέφερε.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της Ένωσης, αυτή είναι μια γενική αρχή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους για μία πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειες, η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει, επίσης, να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ, θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία δεσμεύεται ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της, για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ