Έμφραγμα: Οι άνδρες με πολλή τεστοστερόνη κινδυνεύουν περισσότερο


Οι άνδρες αισθάνονται καλύτερα όταν ξέρουν πως έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα από θετικά αυτού είναι πως έχουν μια πιο υγιή σεξουαλική όρεξη. Από την άλλη τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί και με αρνητικά όπως για παράδειγμα υψηλότερος κίνδυνος τριχόπτωσης και φαλάκρας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνδρες που έχουν εκ φύσεως υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γονιδιακής προδιάθεσης κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και έμφραγμα.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Η επικεφαλής της έρευνας Μαίρη Σκούλινγκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι άνδρες με υψηλή ενδογενή (γενετικής αιτιολογίας) τεστοστερόνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρομβοεμβολή, για καρδιακή ανεπάρκεια και, σε μικρότερο βαθμό, για έμφραγμα. Δεν βρέθηκε κάτι ανάλογο στις γυναίκες και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτές τις παθήσεις.

«Για να προστατευθούν οι άνδρες, θα πρέπει να στραφούμε σε θεραπείες και τρόπους ζωής που βοηθούν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης αντί να αυξάνονται», δήλωσε η Σκούλινγκ.

Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, οι άνδρες που παίρνουν τα ολοένα πιο δημοφιλή συμπληρώματα για να αυξήσουν την τεστοστερόνη τους, πιθανώς βάζουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμβουλεύοντας να χορηγούνται τέτοια συμπληρώματα μόνο σε όσους άνδρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω κάποιου ιατρικού προβλήματος.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ