Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γαλλία: Η «εκδικητική» πρόταση μομφής κατά του Μακρόν από την Αριστερά


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός απροόπτου θα καταψηφιστεί στη Γερουσία, η πολιτική κριση όμως στη Γαλλία βαθαίνει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Η πρόταση μομφής κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που προκάλεσε τριγμούς στο μέγαρο των Ηλυσίων επικυρώθηκε στο γραφείο της Εθνοσυνέλευσης και εστάλη στη Νομική Επιτροπή. Αυτό το βήμα είναι το πρώτο σε μια μακρά διαδικασία που δύσκολα θα εγκριθεί, στέλνει όμως ξεκάθαρο μήνυμα στον «αυτοκράτορα Μακρόν» έναν πρόεδρο αλαζόνα και ελιτιστή που μισεί να χάνει, όπως έγραφε πρόσφατα το Politico.

Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτείται η έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, που συνέρχονται στο Ανώτατο Δικαστήριο, το αρμόδιο δικαστήριο στη Γαλλία για την παραπομπή του προέδρου της δημοκρατίας «εάν αυτός παραλείψει να ασκήσει τα καθήκοντά του με τρόπο προδήλως ασυμβίβαστο με την άσκηση της εντολής του»

Η κίνηση ματ του Ζαν Λικ Μελανσόν

Η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν που υποβλήθηκε από το ακροαριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσον πέρασε τον πρώτο γύρο κοινοβουλευτικού ελέγχου σήμερα το πρωί (17 Σεπτεμβρίου), με 12 μέλη μιας επιτροπής 22 ατόμων που ψήφισαν υπέρ της προώθησης της πρότασης.

Θεωρείται απίθανο ωστόσο να περάσει στη συνέχεια, καθώς δεν πρόκειται να την υπερψηφίσουν αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές. Οι σύμμαχοι του κόμματος LFI, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του προέδρου. Οι κανόνες για την υποβολή πρότασης μομφής κατά του Γάλλου προέδρου ορίζονται στο άρθρο 68 του Συντάγματος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Η πρόταση των LFI πάντως πέρασε οριακά το πρώτο στάδιο, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβεβαίωσε αργά χθες βράδυ ότι δεν σκοπέυει να μπλοκάρει την πρόταση παρά το γεγονός ότι κανένας από τους βουλευτές του δεν την υποστήριξε αρχικά.

Η αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (Nouveau Front Populair, NFP) ελέγχει 12 από τις 22 έδρες του προεδρείου, με όλα τα μέλη να ψηφίζουν υπέρ για την προώθηση της πρότασης. Η πρόταση μομφής προωθείται στην αντίθετη αίθουσα (στην περίπτωση αυτή, στη Γερουσία), όπου τα δύο τρίτα των μελών της πρέπει να την υπερψηφίσουν.

Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν έχει παραπεμφθεί υπό την πέμπτη Δημοκρατία, αν και η ψηφοφορία για την παραπομπή του Φρανσουά Ολάντ – που προτάθηκε το 2016 από τους δεξιούς βουλευτές των Ρεπουμπλικανών είχε φτάσει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Η ψήφος του LFI είναι εξαιρετικά απίθανο να κερδίσει αρκετές ψήφους. Η ομάδα – η οποία έχει 72 βουλευτές – είναι από μόνη της πολύ μακριά από την πλειοψηφία, και ακόμη κι αν όλοι οι σύμμαχοί της στο NFP ψήφιζαν υπέρ της, θα είχαν μόνο περίπου τους μισούς βουλευτές που χρειάζονται για να περάσουν την ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν επίσης ψήφους από την αντιευρωπαϊκό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν ακόμη και από κάποιους κεντρώους που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του προέδρου, κάτι που δεν θα συμβεί. Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος προεξόφλησαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του προέδρου, καθώς πιστεύουν ότι θα δώσει «νομιμότητα» στη θητεία του Μακρόν.

Ο Μελανσόν έκανε αυτή την κίνηση αφού ο Γάλλος ηγέτης απέκλεισε τα αριστερά κόμματα από τη νεοσύστατη κυβέρνηση, παρά τη νίκη του συνασπισμού τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η πρόταση υποβλήθηκε βάσει του άρθρου 68 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την απομάκρυνση του προέδρου σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του.

Διαδηλώσεις για τον διορισμό Μπαρνιέ

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα μαζικές διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση Μακρόν να διορισει τον Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της χώρας, με τα αριστερά κόμματα να εξαπολύουν πυρά σε βάρος του θεωρώντας ότι υφάρπαξε τις εκλογές.

Ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον 73χρονο βετεράνο πολιτικό και πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit μετά από δύο μήνες αναζήτησης του κατάλληλου προσώπου για τη θέση μετά και τις εκλογές του Ιουλίου, από τις οποίες προέκυψε κατακερματισμένη βουλή, με κανένα κόμμα να μη διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Τις προσωπικές εμπειρίες του με τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις στενών συνεργατών του είχε παρουσιάσει πρόσφατα και ο διευθυντής σύνταξης του Politico Τζαμίλ Αντερλίνι σε ένα δημοσίευμα 2.413 λέξεων, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Μακρόν μετά τις απανωτές ήττες σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές γράφοντας χαρακτηριστικά πως ο παράξενος χαρακτήρας του έχει επιφέρει χάος και σφαγή στην γαλλική πολιτική σκηνή.

«Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν ακούει κανέναν», εκμυστηρεύτηκε ένας από τους στενότερους συμβούλους του «Και πραγματικά μισεί να χάνει... Θέλει να σαγηνεύει τους πάντες», ανέφερε ένα άλλο μέλος από τον στενό του κύκλο. Στον απόηχο της συντριπτικής ήττας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ