Η κυβέρνηση επιστρέφει στα ζητήματα ασφάλειας και διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πισωγύρισμα στο μεταναστευτικό, ούτε θα βάλει στο ζύγι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας
Μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά και δημόσια τάξη είναι τρία καυτά ζητήματα που επανέρχονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Με δεδομένη τη βούληση της Γερμανίας να μην κάνει πίσω στο κλείσιμο των συνόρων της, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Παύλος Μαρινάκης επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω και σημείωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με πραγματικότητα η φήμη ότι «θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα».
Ανέφερε μάλιστα και στατιστικά στοιχεία, συγκρίνοντας την κατάσταση το 2019 και τη σημερινή: Τον Δεκέμβριο του 2019 συνολικά είχαμε στη χώρα 92.838 διαμένοντες μετανάστες, σήμερα 21.245. Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι δομές που λειτουργούσαν ήταν 130, ενώ σήμερα είναι 33. «Δεν είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα το μεταναστευτικό. Κάποιοι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες, να δημιουργήσουν τη δική τους ατζέντα, που δεν θα περάσει», τόνισε και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να μην εφαρμοστεί το νέο σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο. Δεν γυρίζει πίσω το ποτάμι, δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει πρόβλημά της ένα πρόβλημα άλλης χώρας».
‘Άφησε αιχμές για τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της γαλάζιας πολυκατοικίας κάνοντας λόγο για «εμπόρους πατριωτισμού που πατούν σε ευαίσθητα θέματα για να κάνουν πολιτική καριέρα. Απάντηση σε αυτούς είναι μια πολιτική που αποδίδει. Όλες οι θεωρίες περί μαζικών επιστροφών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Για τον φράχτη στην Έβρο, σημείωσε πως «ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο, το έργο θα υλοποιηθεί πλήρως».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τη σφοδρή επίθεση του Ομέρ Τσελίκ κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας.
Ερωτηθείς για την επίθεση του εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, κ. Τσελίκ, στον Νίκο Δένδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας, επανέλαβε πάγιες ελληνικές θέσεις και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα για το αν μπορούσε να βρεθεί στο Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας. Μην ταυτίζουμε τον διάλογο με τη συμφωνία».
Σχετικά με την ερώτηση δύο γαλάζιων βουλευτών, των κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλου, για την εμπλοκή των Ρομά σε πλήθος κλοπών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:
«Έχουμε καταφέρει με μια εν εξελίξει πολιτική να αποκλιμακώσουμε την εγκληματικότητα, αφενός ενισχύοντας την αστυνομία και αφετέρου αυστηροποιώντας με λογική δικαιοσύνης τα εργαλεία των δικαστών για να κλείνουμε κάθε υπόθεση. Η νομοθεσία είναι ίδια για όλους τους πολίτες. Σίγουρα υπάρχουν κάποια επιμέρους στατιστικά στοιχεία, όμως δεν πρέπει να συνδέουμε ζητήματα μετανάστευσης με ζητήματα εγκληματικότητας. Σίγουρα υπάρχουν φαινόμενα έξαρσης, η καλύτερη πολιτική που μειώνει την εγκληματικότητα είναι οι νόμοι να γίνονται πιο δίκαιοι και αυστηροί και να ενισχύονται οι αρχές να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι προβληματικός ο τρόπος ένταξης μιας κοινωνικής ομάδας, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν συγκεκριμένα παράπονα για συγκεκριμένης μορφής παραβατικότητα, με συγκεκριμένη προέλευση. Οι βουλευτές διατυπώνουν μια αγωνία, μια ανησυχία, δεν γνωρίζω αν ισχύει στην ακρίβειά του το ποσοστό που αναφέρουν».