Το «τώρα» είναι η πολυτιμότερη στιγμή που έχουμε


Μία από τις καλύτερες ενοράσεις που είχα ποτέ αφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπω το χρόνο: ως την υπέρτατη ψευδαίσθηση. Το σκέφτομαι κάπως έτσι: Όσα συνέβησαν στο παρελθόν – όσα χρόνια, αιώνες ή χιλιετίες κι αν πέρασαν – έλαβαν χώρα στο τώρα. Μόνο στο τώρα.

Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε κάτι διαφορετικό από το πολύτιμο παρόν. Συνεπώς, η ιδέα πως συνέβησαν στο παρελθόν πρέπει να είναι ψευδαίσθηση, μια και τα πάντα βιώνονται τώρα. Το θέμα «χρόνος» είναι μια μεγάλη ψευδαίσθηση.

Η ίδια λογική ισχύει εξάλλου για το μέλλον – όποια κι αν είναι η φαντασίωσή μας για το τι θα συμβεί τότε, πάλι θα λάβει χώρα στο τώρα. Το μόνο που διαθέτουμε είναι το τώρα – τώρα – τώρα. Ο χρόνος είναι μάλλον αυτό που μετράμε με ρολόγια χειρός, ρολόγια-κούκους, ξυπνητήρια και ημερολόγια· επί της ουσίας παρόλα αυτά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μα ακολουθία στιγμών του παρόντος.

Το μήνυμα, λοιπόν, σε αυτό το υπόδειγμα για να έχουν οι Δικαιολογίες Τέλος! είναι πως το να βρίσκεστε στο παρόν θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όλες τις εξηγήσεις που δίνετε σχετικά με το γιατί δεν ζείτε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Η σχέση σας με την ίδια τη ζωή απεικονίζει τη σχέση σας με την παρούσα στιγμή: αν το μυαλό σας είναι γεμάτο με σκέψεις αδημονίας ή θυμού για το τι δεν συμβαίνει ή για τον τρόπο που σας βλέπει ο κόσμος, τότε δεν πρόκειται να αποκτήσετε και πολύ καλή σχέση με τη ζωή.

Και από την άλλη, μια δυσλειτουργική σχέση με τη ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δυσλειτουργική σχέση με την παρούσα στιγμή. Και πάλι, τη ζωή τη ζούμε μόνο στο τώρα. Αντί να θεωρείτε την παρούσα στιγμή ως εμπόδιο, δείτε την ως το ύψιστο θαύμα.

«Γουέιν, αυτή είναι η μοναδική στιγμή που έχεις», είναι μια φράση που λέω συχνά στον εαυτό μου προκειμένου να διατηρήσω φιλικές σχέσεις με το τώρα.

Σκεφτείτε το: Η μοναδική στιγμή που έχετε. Όταν συνειδητοποιήσετε τη σημασία αυτής της πραγματικότητας, θα θελήσετε αμέσως να μεταφερθείτε σε μια κατάσταση δέους και ευγνωμοσύνης γι’αυτό, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Δικαιολογίες ΤΕΛΟΣ!», Ιβίσκος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ