3 παραπληγικοί άνδρες περπάτησαν ξανά χάρη σε μια νέα νευροτεχνολογική μέθοδο!

Από ο,τι φαίνεται στο μέλλον οι παραπληγικοί δεν θα είναι «καταδικασμένοι» στο αναπηρικό αμαξίδιό τους και η παράλυση δεν θα θεωρείται ανίατη. Μια νέα νευροτεχνολογική μέθοδος λοιπόν από την Ελβετία, επρόκειτο να αλλάξει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με αυτό το θέμα…

Τρεις παραπληγικοί άντρες, που κάποτε τους είπαν οι γιατροί ότι το πιθανότερο είναι να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε μια αναπηρική καρέκλα, πλέον μπορούν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μία νέα θεραπεία αποκατάστασης.

Τι είχαν υποστεί οι 3 αυτοί άνδρες;

Οι τρεις ασθενείς είχαν υποστεί τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού τους, έχοντας μείνει παράλυτοι στα κάτω άκρα για πάνω από 4 χρόνια.

Η νέα ελπιδοφόρα θεραπεία αποκατάστασης

Οι τρεις τους λοιπόν, που επί χρόνια έπασχαν από παραπληγία, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μία νέα ελβετική νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης, η οποία ενεργοποιεί με ηλεκτρικά ερεθίσματα τον νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος.

Τώρα, για πρώτη φορά, μετά από μερικούς μήνες συνδυασμένης θεραπείας, κατάφεραν να ελέγξουν τους προηγουμένως τελείως παράλυτους μυς τους.

Το όνομά της

Η νέα αυτή θεραπεία ονομάζεται Stimulation Movement Overground (STIMO) εμφυτεύει στον νωτιαίο μυελό μία διάταξη ηλεκτροδίων, η οποία στέλνει άκρως εστιασμένα ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μυς των κάτω άκρων, μιμούμενη τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υγιούς ανθρώπου στα πόδια του.

Πόσο καιρό διήρκησε η εκπαίδευσh των τριών ανδρών

Μετά από 5 εβδομάδες εκπαίδευσης, οι τρεις παραπληγικοί ήταν πλέον σε θέση να κινούν εκούσια τους μυς των ποδιών τους και στη συνέχεια να περπατούν με εξωτερικό βοήθημα, αλλά χωρίς την ανάγκη εξωσκελετού, όπως σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Περπάτησαν 1 ώρα!

Έτσι, κατόρθωσαν να βαδίζουν έως και μία 1 ώρα (!) με κάποιο υποστήριγμα, όπως πατερίτσες, ακόμη και όταν δεν υπήρχε πλέον η τεχνητή ηλεκτρική διέγερση στον οσφυικό νωτιαίο μυελό τους.

Επικεφαλής αυτής της πρωτοπόρας θεραπείας είναι ο καθηγητής Ιατρικής Gregoire Courtine.

Οι τρεις παραπληγικοί μαζί με τον Ελβετό καθηγητή Ιατρικής, Gregoire Courtine

Χάρη στη νέα μέθοδο, ο εγκέφαλος συνεργάζεται πλέον με τον νωτιαίο μυελό, έχοντας αποκαταστήσει – σε έναν βαθμό – την νευρική σύνδεση μαζί του.

Ο απολογισμός της νέας θεραπείας

Κλείνοντας, φαίνεται πως πολλοί παράλυτοι θα είναι δυνατό να ανακτήσουν την ικανότητά τους να περπατούν ξανά, χωρίς να χρειάζεται συνεχώς να βασίζονται σε μία τεχνητή ηλεκτρική διέγερση.

Ήδη, οι ερευνητές έχουν συστήσει τη start-up εταιρεία GTXmedical για να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα μέθοδο, ώστε να καταστεί ευρέως διαθέσιμη σε νοσοκομεία και κλινικές σε όλον τον κόσμο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος
ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ