Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα δεν τρώνε πρωινό


Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα δεν τρώνε πρωινό, με αποτέλεσμα να έχουν ένα πιο ανθυγιεινό «προφίλ» ζωής. Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο ανεπαρκής ύπνος και η αυξημένη χρήση οθονών αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να μη φάει πρωινό, κατά 80%, 23% και 22,5% αντίστοιχα.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 177.091 παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών και δείχνει ότι το 22,4% των αγοριών και το 23,1% των κοριτσιών δεν τρώνε πρωινό για διάφορους λόγους. Διαπιστώθηκε δε ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, είναι συνήθως εκείνα που:

* είναι μεγαλύτερης ηλικίας,

* τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,

* κάνουν γενικότερα χειρότερη διατροφή,

* δεν ασκούνται επαρκώς σωματικά,

* ούτε κοιμούνται όσο πρέπει (λιγότερες από οκτώ ώρες),

*περνάνε περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από μια οθόνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Συντώση, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nutrition & Dietetics». Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τάμπαλης, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η καθηγήτρια Γλυκερία Ψαρρά.

Στην έρευνα τους, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να προωθηθούν στην Ελλάδα πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την κατανάλωση πρωινού από τους μαθητές.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ