Το παράδοξο της παχυσαρκίας: Λιγότερο θανατηφόρα τα εγκεφαλικά όταν υπάρχουν επιπλέον κιλά

Είναι γνωστό το “παράδοξο της παχυσαρκίας”. Ενώ δεν είναι καλό να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το προσδόκιμο ζωής όσων έχουν λίγα παραπανίσια κιλά τους βοηθά να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε πως εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσει ύστερα από ένα εγκεφαλικό. Η μελέτη υποστηρίζει το “παράδοξο της παχυσαρκίας” βρίσκοντας μάλιστα πως όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35), είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος 20-24).

Οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού (με ΔΜΣ κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Το παράδοξο της παχυσαρκίας βασίζεται σε παρατηρήσεις. Το επιπλέον λίπος, για λόγους που δεν είναι σήμερα κατανοητοί μπορεί να προστατεύει τους ηλικιωμένους ή ακόμη και όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες.

Περισσότερη έρευνα πάντως χρειάζεται για τη σχέση του δείκτη μάζας σώματος με το εγκεφαλικό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here