Εξαιρετικά σπάνιος μαύρος αυτοκρατορικός πιγκουίνος καταγράφηκε σε βίντεο

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Δυναστείες» μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά ένα από τα σπανιότερα είδη πιγκουίνου, τον μαύρο αυτοκρατορικό πιγκουίνο.

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει ένα μαύρο πιγκουίνο να κυκλοφορεί ανάμεσα στους υπολοίπους πιθανότατα αναζητώντας ταίρι. Αυτό το είδος πιγκουίνου είναι τόσο ξεχωριστό και σπάνιο εξαιτίας μιας ασυνήθιστης γονιδιακής μετάλλαξης που δίνει στο δέρμα του το μαύρο χρώμα.

Η μετάλλαξη αυτή προκαλεί «μελανισμό», μια διαδικασία κατά την οποία εντοπίζεται αυξημένη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα του πιγκουίνου σκουραίνοντας το δέρμα του. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί ωστόσο εμπόδια στη ζωή του πιγκουίνου καθώς λόγω του έντονου χρώματός του είναι διακριτός από πολύ μακρυά είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά εύκολη λεία για τους θηρευτές.

Οι επιστήμονες με βάση το βίντεο και τα δεδομένα τους δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν το γένος του μαύρου πιγκουίνου, ωστόσο εικάζουν ότι είναι πιθανότατα ο μοναδικός εν ζωή μαύρος αυτοκρατορικός πιγκουίνος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here