Η ανάκαμψη των αγορών και η… απεργία των αγοραστών

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

H παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά απολαμβάνει το καλύτερο ετήσιο ξεκίνημα των τελευταίων τριών δεκαετιών, παρά τη μαζική φυγή επενδυτών από τα μετοχικά funds το 2019, η οποία καταδεικνύει την νευρικότητα σχετικά με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

Ο δείκτης MSCI World – ο οποίος αποτελείται από περίπου $40 τρισ. μετοχέςανεπτυγμένων αγορών όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία – έχει σκαρφαλώσει πάνω από 11% ως τώρα το 2019, τη μεγαλύτερη άνοδο την αντίστοιχη περίοδο από το 1991, σύμφωνα με την Barclays. Oι αναδυόμενες αγορές έχουν επίσης απολαύσει ισχυρή ανάκαμψη μετά την αναταραχή του Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας ράλι 9%.

Το άλμα, ωστόσο, δεν έχει δελεάσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στα μετοχικά funds. Τα funds ενεργητικής και παθητικής διαχείρισης τα οποία επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές καταγράφουν σταθερά εκροές από το φθινόπωρο. Από τις αρχές Οκτωβρίου το συνολικό ποσό που έχει αποσυρθεί αγγίζει τα $156 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του EPFR.

Ακόμα και τα φθηνά παθητικά ETF που επενδύουν σε μετοχές έχουν καταγράψει εκροές φέτος, αφότου γνώρισαν ισχυρή ζήτηση ακόμα και κατά τη διάρκεια της αναταραχής στις αγορές τον Δεκέμβριο.
Η Societe Generale την έχει αποκαλέσει «ανάκαμψη χωρίς ροές», ενώ αναλυτές της Barclays την περιγράφουν ως την «απεργία των αγοραστών».

Αποδίδουν το ράλι πρωτίστως στα hedge funds που καλύπτουν τα «short» στοιχήματα ενάντια των μετοχών, μετά την πιο ήπια στάση την οποία υιοθέτησε η Fed όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

«Οι επενδυτές μετοχών παραμένουν στο περιθώριο» ανέφερε η Barclays σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα. «Τoύτο συνάδει με το κλίμα που προσλαμβάνουμε, με τους περισσότερους πελάτες να δείχνουνεπιφυλακτικοί για το οutlook των μετοχών, καθώς το momentum της οικονομίας και των κερδών παραμένουν αρνητικά».

Η Barclays εκτιμά ότι τα hedge fund που επενδύουν με βάση την τάση των τιμών και άλλες στρατηγικές που είναι πιο ευαίσθητες στη μεταβλητότητα μπορεί να επιστρέψουν στις μετοχές αν συνεχιστεί η τρέχουσα ηρεμία, αλλά πιστεύουν ότι απαιτούνται καλύτερα οικονομικά νέα για να επιστρέψουν οι υπόλοιποι επενδυτές στην αγορά.

Ο δείκτης Εconomic Surprise της Citi, ο οποίος παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία έναντι των προσδοκιών της αγοράς, έχει βουτήξει σε χαμηλό έξι ετών. Ο δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από τον Οκτώβριο, κάτι που μαρτυράει ότι τα νούμερα είναι πολύ χειρότερα των προβλέψεων. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει περικόψει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2019 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική και ότι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να αρχίσει να προσελκύει και πάλι επενδυτές.

Οι εισροές συνήθως έπονται των αποδόσεων με μια καθυστέρηση, ειδικά όσον αφορά τους μικροεπενδυτές.

Του Robin Wigglesworth

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here