Τον απάτησες και δεν ξέρεις εάν πρέπει να του το πεις; Αυτός είναι ο τρόπος για να βγεις από το αδιέξοδο

Τον απάτησες και τώρα σε πνίγουν οι ενοχές, οι σκέψεις αυτοταπείνωσης και μια ανεξήγητη τάση για ειλικρινείς εξομολογήσεις

Πριν προχωρήσεις σε μία βιαστική κίνηση με ανυπολόγιστες έως καταστροφικές συνέπειες, καλό είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Οι πρώτες 48 ώρες

Θα φανεί κλισέ, αλλά όσο η απιστία είναι ακόμη νωπή, τόσο πιο μεγάλο είναι το αίσθημα ντροπής και τύψεων. Η διάθεση αυτομαστίγωματος «χτυπάει κόκκινα» τις πρώτες δύο μέρες. Μην εκπλαγείς, αν ακόμη και στον ύπνο σου, «αναβοσβήνει» με φωσφοριζέ γράμματα η ερώτηση «πώς το έκανα εγώ αυτό;».

Μη βιαστείς. Πάρε τον χρόνο σου. Δεν έχει νόημα να βασανίζεις τον εαυτό σου, μέχρι τελικής πτώσης αν δεν:

Συνειδητοποιήσεις γιατί έκανες αυτό που έκανες. Πέρα από το αν το παραδεχόσουν ή όχι, προφανώς κάτι έλειπε από τη σχέση σου, για να προχωρήσεις σε μία τέτοια κίνηση.
Πειστείς ότι είναι κάτι που δεν πρόκειται να επαναλάβεις. Αν έχεις σκοπό να ξανακυλήσεις για δεύτερη φορά στην αγκαλιά ενός άλλου, μη συνεχίζεις να διαβάζεις το κείμενο. Και μη συνεχίζεις και τη σχέση. Έχει τελειώσει και δεν το ομολόγησες ούτε στον εαυτό σου.
Αν, όμως, είσαι σίγουρη ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, τότε πριν αποκαλύψεις το οτιδήποτε στον σύντροφο σου, πρέπει να γνωρίζεις τα «υπέρ» και τα «κατά».

Πότε λες την αλήθεια, λοιπόν;

Όταν είσαι σίγουρη ότι δεν θα τα βγάλεις πέρα με ένα τέτοιο «βαρίδι» στη συνείδηση σου και ότι η χαρά (;) μιας νύχτας θα ρίχνει σκιές σε όλη την υπόλοιπη πορεία της σχέσης του με τον σύντροφο σου.

Όταν θεωρείς ότι μία τέτοια αλήθεια, είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί ο σύντροφος σου, χωρίς ολέθριες συνέπειες. Και για τους δυο σας!

Όταν νιώσεις ότι μπορείτε και οι δύο να αναλάβετε το μερίδιο ευθύνης στην «μετά την απιστία εποχή». Για να φτάσεις εκεί που έφτασες – τι λέγαμε πιο πάνω; – σίγουρα ευθύνεστε κι οι δύο και όχι αυτό δεν είναι ένα βολικό άλλοθι.

Όταν είσαι έτοιμη να θυσιάσεις μία μακρόχρονη ή ικανοποιητική σχέση. Το ότι θα πεις την αλήθεια, δεν σημαίνει ότι σε περιμένει και κάποιο τρόπαιο στο τέλος του δρόμου. Εδώ δεν ισχύει το χριστιανικό, «αμαρτία εξομολογούμενη, ουκ έστιν αμαρτία». Το πιθανότερο είναι – ακόμη κι αν ο σύντροφος σου εκτιμήσει την ειλικρίνεια σου – να διακόψει τη σχέση. Είσαι έτοιμη γι’ αυτό;

Ναι, αλλά, πώς;

Πρώτον, να έχεις ψυχραιμία και υπομονή. Μια τέτοια αποκάλυψη, ποτέ δεν ξέρεις τι αντιδράσεις θα πυροδοτήσει. Καλό θα είναι να έχεις ενημερώσει μία φίλη για το τι έκανες και το τι ετοιμάζεσαι να κάνεις, ώστε να σε στηρίξει σε περίπτωση που η εξέλιξη δεν είναι ευχάριστη. Δεύτερον, γνωρίζεις ότι είναι μια σοβαρή συζήτηση που απαιτεί ψυχική προετοιμασία και κυρίως ιδιωτικότητα. Μην επιλέξεις ένα εστιατόριο ή ένα καφέ για μια τέτοια κουβέντα.

Η επόμενη μέρα

Ακόμη κι αν θέλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας, μην περιμένεις γλυκόλογα και ερωτική διάθεση από τη μία μέρα στην άλλη. Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι άνθρωποι, δύσκολα ξεπερνούν την εμπειρία της απιστίας από τον σύντροφο τους. Γνώριζε ότι το πρώτο διάστημα, ακόμη κι αν μένετε στο ίδιο σπίτι, θα κρατάει τις αποστάσεις του από ‘σένα. Αν δεν μένετε μαζί, το πιο πιθανό είναι να σου ζητήσει χρόνο. Εννοείται ότι τον δίνεις.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ