Πετιμεζόπιτα σαν brownie


Υλικάγια ένα τετράγωνο ταψί 20×20εκ. (περίπου 8-10 μερίδες)

250μλ πετιμέζι
85μλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
30μλ νερό
50μλ χυμό πορτοκαλιού
30γρ ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1/4 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη (προαιρετικά)
1/4/ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
140γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ χαρουπάλευρο ή κακάο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ βάλτε όλα τα υγρά υλικά μαζί με το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τη σόδα και ανακατέψτε με το φτερό (εξάρτημα μίξερ).
Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, περίπου 1-2 λεπτά.
Ανακατέψτε το αλεύρι και το χαρουπάλευρο (ή κακάο) σε ένα μπολ και ρίξτε το στον κάδο. Συνεχίστε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί καλά το αλεύρι. Το μίγμα θα είναι αρκετά υγρό, αλλά μην φοβάστε, θα σφίξει στο ψήσιμο!
Αλείψτε ένα τετράγωνο ταψί (20×20 εκ) ή στρογγυλό (22-23 εκ) με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλεύρι. Χύστε μέσα το μίγμα και ψήστε για 35-40 λεπτά περίπου. Μετά τα 30 λεπτά αρχίστε να κοιτάτε αν είναι έτοιμο.

Αφήστε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και κόψτε τη σε τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Σημείωση: εμείς στο event του Sympossio φάγαμε την πετιμεζόπιτα μαζί με παγωτό βανίλια (θα του πηγαίνει και το καϊμάκι), ένα ζελέ από πορτοκάλι και κάρδαμο (βάλτε εσείς ένα γλυκό του κουταλιού νεράντζι) και ελαιόλαδο βανίλιας. Για να φτιάξετε το ελαιόλαδο βανίλιας βάλτε 120μλ καλής ποιότητας ελαιόλαδο μαζί με ένα λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση ή ψιλοκομμένο μέσα σε ένα βαζάκι. Ταρακουνήστε το καλά και αφήστε το 2-3 ημέρες να πάρει άρωμα πριν το χρησιμοποιήσετε!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ