Γιατί υπάρχουν κοχύλια στη θάλασσα; Από που δημιουργούνται;

Αλήθεια, τα κοχύλια στη θάλασσα από που και τι τα δημιουργεί; Δημιουργούνται μόνα τους ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ας δούμε όλα τα σχετικά λοιπόν

Τα κοχύλια, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όμορφο δημιούργημα κάποιων ζωντανών πλασμάτων στη θάλασσα! Όλα τα κοχύλια ανεξαιρέτως αποτελούν δημιούργημα ενός τέτοιου ζωντανού πλάσματος στη θάλασσα! Αυτά τα ζωντανά πλάσματα λοιπόν ονομάζονται οστρακοειδή.

Το κάθε κοχύλι, είναι φτιαγμένο με μεράκι από… “τα χεράκια” του κάθε τέτοιου πλάσματος!

Η κατασκευή του κοχυλιού, αποσκοπεί σε 3 πράγματα:

1) στη χρήση του ως “σπίτι”,

2) στην προστασία από τα ψάρια που θέλουν να τα φάνε,

3) στην προστασία από τα δυνατά ρεύματα της θάλασσας (να μην γίνονται έρμαιο της).

Μάλιστα είναι κατασκευασμένα με τέτοιον έξυπνο τρόπο, που εξυπηρετούν τον κάτοικό τους πολύ καλά είτε στο να κινηθούν, είτε στο να προστατευτούν:

η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή πολλές φορές, οπότε το κινούμενο νερό ξεγλιστράει από πάνω τους χωρίς να τα συμπαρασύρει ιδιαίτερα και το υλικό τους είναι πολύ ανθεκτικό και δημιουργεί ένα στενό καμπυλοειδές πέρασμα, αποτρέποντας έτσι τη θραύση αν πχ συγκρουστεί με μια πέτρα και αποτρέποντας τα ψάρια να μπορέσουν να τα “ξεσπιτώσουν” και να τα καταβροχθίσουν!

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα οστρακοειδή πλασματάκια, αν και είναι μαλακά και δεν έχουν κόκαλα, παράγουν ένα τόσο δυνατό “πράγμα”: το κοχύλι.

Και θα μου πείτε γιατί πολλά από αυτά είναι άδεια;

Γιατί πολύ απλά, ο κάτοικός του… απεβίωσε! Και σταδιακά με τον χρόνο, το σώμα τους -το κουφάρι- διαλύθηκε από τη θάλασσα. Οπότε το κοχύλι έμεινε… χωρίς ιδιοκτήτη!

Επίσης, πολλά από τα κοχύλια που βρίσκουμε όπως αυτό στην παρακάτω φωτογραφία, αποτελούν το μισό κοχύλι, μιας και το άλλο μισό αποκόλλησε μετά το θάνατο, εξαιτίας των ρευμάτων της θάλασσας.

Πολλές φορές η εύρεση κοχυλιών είτε στη στεριά, είτε αν σκάψουμε βαθιά μέσα στην άμμο, υποδηλώνει ότι κάποτε σε εκείνο το σημείο υπήρχε θάλασσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here