5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε!


H λαγάνα σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την έναρξη της Σαρακοστής. Το χαρακτηριστικό της είναι πως έχει έντονη γεύση σουσαμιού, το οποίο συχνά ενισχύεται από το ταχίνι που πολλοί χρησιμοποιούν κατά την προετοιμασία της. Ακόμη, η λαγάνα είναι περισσότερο επίπεδη από το κοινό ψωμί καθώς περιέχει λιγότερη ή και καθόλου μαγιά, δεν περιέχει γάλα ή βούτυρο, ίσως προστεθεί λίγο λάδι και θεωρείται ψωμί το οποίο δεν ζυμώνεται. Επειδή λοιπόν είναι κρίμα να αφήσετε το ψωμί με την ιδιαίτερη αυτή σουσαμένια γεύση να «πάει χαμένο», ακολουθούν μερικές ιδέες για το πως να αξιοποιήσετε τη λαγάνα που περίσσεψε.

Πρωινό γεμάτο ενέργεια

Πέρα από την κλασσική συνταγή όπου μπορείτε να «δώσετε ζωή» στο ψωμί φρυγανίζοντάς το, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαγάνα για ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας χορτάσει. Σε ένα ατομικό πυρίμαχο σκεύος προσθέστε τη λαγάνα κομμένη σε κύβους, μαζί με γάλα αγελαδινό χαμηλό σε λιπαρά ή αμυγδάλου. Για επιπλέον πρωτεΐνη και καλά λιπαρά προσθέστε μία κουταλιά ταχίνι, ενώ οι ροδέλες μπανάνας θα σας δώσουν πολύτιμες φυτικές ίνες, που θα σας χορτάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα. Εάν αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις περιχύστε με λίγο μέλι, και αφήστε το πρωινό σας να ψηθεί για μερικά λεπτά στο φούρνο ή στα μικροκύματα.

Κρουτόν για δροσερή σαλάτα

Αποτελεί την πιο απλή και εύκολη λύση για τη λαγάνα. Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβου και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά που αγαπάτε για να συνοδεύσετε διαφορετικά πιάτα. Για παράδειγμα, πασπαλίστε με λίγη ρίγανη εάν χρησιμοποιήσετε τα κρουτόν σε χωριάτικη σαλάτα ή με πάπρικα εάν πρόκειται να ετοιμάσετε κάποια σούπα. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες φλεγμονές.

Υγιεινά τσιπς

Εάν σας αρέσουν τα τραγανά σνακ, τότε ήρθε η ώρα να βρείτε τη δική σας αγαπημένη επιλογή! Κόψτε τη λαγάνα σε πολύ λεπτές φέτες και πασπαλίστε με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστεγια περίπου 10 με 12 λεπτά στους 1500C και τα σπιτικά τσιπς σας θα είναι έτοιμα. Θυμηθείτε πως το ψωμί θα σας δώσει υδατλανθρακες, δηλαδή ενέργεια. Για το απόλυτα ισορροπημένο σνακ πριν το γυμναστήριο συνδυάστε το με μερικά μπαστουνάκια καρότου, ενώ κατά την αποκατάσταση δοκιμάστε τα τσιπς μαζί με χούμους για την απαραίτητη πρωτεΐνη.

Κρεμώδεις σούπες

Μία διαφορετική ιδέα για να χρησιμοποιήσετε το περισσευούμενο ψωμί και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λαγάνα, είναι να τη χρησιμοποιήσετε σε σούπες. Όχι απλά ως συνοδευτικό, αλλά ως βασικό συστατικό που θα δώσει παχύρευστη υφή στη σούπα σας. Για την ακρίβεια μπορείτε να περάσετε από το μπλέντερ τη σούπα με το ψωμί, δίνοντάς της κρεμώδη υφή χωρίς να έχετε προσθέσει καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος!

Ζύμη για μπιφτέκια

Αποτελεί την πιο κλασική λύση για το «περισσευούμενο» ψωμί και η λαγάνα δεν αποτελεί εξαίρεση! Η ιδιαίτερη γεύση της από ταχίνι την μετατρέπει σε ιδανική λύση για χοστοφαγικά ή νηστίσιμα μπιφτέκια από φακές, φασόλια ή μανιτάρια που είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ