ΜΜΜ: Πως η χρήση τους μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Τα τελευταία λόγια λόγω οικονομικής κρίσης, πολλοί έχουν αφήσει τα αυτοκίνητα τους για να γλιτώσουν τα έξοδα της εφορίας και της βενζίνης και μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Μετρό και τα λεωφορεία όμως δεν είναι απλά μια πιο οικονομική λύση. Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση των ΜΜΜ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 45 πολιτείες των ΗΠΑ, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά το διάστημα 2001-2009.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Transportation Research Part A: Policy and Practice.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να μειώσει τον επιπολασμό της παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 1% φάνηκε να συνδέεται με σχεδόν 0.5% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, γεγονός που είχε παρατηρηθεί και σε παλαιότερη αντίστοιχη μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. Έτσι, τα ευρήματα της παρούσας ανάλυσης δείχνουν πως η χρήση τους σε μεγαλύτερο βαθμό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελάττωση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Ωστόσο, καθώς οι αναλύσεις έχουν γίνει σε επίπεδο πολιτείας, δεν είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για την επίδραση μιας τέτοιας αλλαγής σε ατομικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, αν και δε συνεπάγεται ότι ένα άτομο που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, εν τούτοις φαίνεται πως η προώθηση της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία.

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ