Ποιες χώρες και αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις του Boeing 737 Max 8 (vids)

Σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος

Η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το Flightglobal, σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις

Κίνα

Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.

Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Ινδονησία

Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.

Αυστραλία

Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX.

Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Βιετνάμ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.

Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει ποιά μέτρα πρόκειται να λάβει.

Νότια Κορέα

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

Μεξικό

Ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Αργεντινή

H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε «την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης» των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.

Μογγολία

Οι Αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines.

Ινδία

Οι Αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών. Δύο ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8: η Spicejet (12 αεροσκάφη) και η Jet Airways (5 αεροσκάφη), όμως η εταιρεία αυτή έχει διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο.

Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους:

Ethiopian Airlines (Αιθιοπία) , Comair (Νότια Αφρική), Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν), Gol (Βραζιλία).

Η συντριβή του αεροσκάφους προκάλεσε σοβαρά ερωτηματικά τόσο στους ειδικούς σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, όσο και και στην παγκόσμια κοινή γνώμη για το αν αποτέλεσε η όχι μία ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος ασφάλειας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, σύμφωνα με το ABC News.

Το Boeing 737 MAX 8 έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές εντατικής χρήσης από την κατασκευάστρια Boeing, ανταποκρινόμενο στην πορεία των εκδόσεων του αεροσκάφους Boeing 737 που προηγήθηκαν.

Έρευνες για τα αίτια της συντριβής

Η πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών 302 συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή της, σκοτώνοντας το σύνολο των 157 επιβαινόντων σε αυτή, ενώ προκάλεσε άμεσα συγκρίσεις με το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Οκτωβρίου στην Ινδονησία, με την εμπλοκή ενός αεροσκάφους ίδιου τύπου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ο βαθμός κοινών παραγόντων του αεροπορικού δυστυχήματος της πτήσης 610 της Lion Air, με την συντριβή της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Ο προβληματισμός προκαλείται από την εμπλοκή του ίδιου τύπου αεροσκάφους στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά και από το γεγονός της συντριβής τους, λίγο μετά την απογείωσή τους κι ενώ προσπαθήσουν να ανακτήσουν ύψος.

Το αεροπορικό δυστύχημα της Lion Air με το αεροσκάφος να έχει βυθιστεί στην Θάλασσα της Ιάβας, φέρεται να αποδίδεται σε σφάλμα χειρισμού και ελλιπή τεχνική συντήρηση ενός συστήματος του αεροσκάφους που συνετρίβη, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών σε θέματα ασφάλειας πτήσεων, που έχουν αναλύσει τα στοιχεία των αιτιών πρόκλησης του δυστυχήματος που δημοσιοποιήθηκαν.

Ως συνέπεια των παραπάνω προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών της σειράς ΜΑΧ που κατασκευάζει η Boeing;
  • Τι ξέρουμε για τον φάκελο αεροπορικών συμβάντων του συγκεκριμένου τύπου;
  • Είναι ασφαλή τα Boeing MAX;
  • Πότε θα μάθουμε περισσότερα στοιχεία;

Η σειρά των αεροσκαφών της σειράς ΜΑΧ σχεδιάστηκε από την Boeing, προκειμένου τα αεροσκάφη του τύπου να μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες, σε σύγκριση με τα παλαιότερα αεροσκάφη Boeing 737.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εμπορικό αεροσκάφος στην ιστορία της αεροπορίας και η σειρά των αεροσκαφών MAX αποτελεί την τελευταία τεχνολογικά αναβαθμισμένη έκδοσή του, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, σε μεγαλύτερα ταξίδια.

Αρχικά το αεροσκάφος Boeing 737 αναπτύχθηκε ως ένα αεροσκάφος μικρότερων διαστάσεων για πιο σύντομες πτήσεις. Στην συνέχεια, εξελίχθηκε σε ένα αεροσκάφος που σχεδίαζε και προωθούσε η Boeing, για την κάλυψη των αεροπορικών αναγκών διακίνησης επιβατών, εντός των γεωγραφικών αποστάσεων διαφορετικών προορισμών στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη έκδοση του Boeing 737 παρουσιάστηκε το 2017, με το Boeing 737 MAX 8. Τα αεροσκάφη ΜΑΧ 9 και ΜΑΧ 10 αποτελούν εκδόσεις του ίδιου τύπου, με την ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου αριθμού επιβατών.

Το νέο μοντέλο διαθέτει ισχυρότερους κινητήρες που είναι περισσότερο λειτουργικοί, επιτρέποντας χωρητικότητα μεταφοράς μεγαλύτερου αριθμού επιβατών, με χαμηλότερο οικονομικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες.

Οι νέοι κινητήρες και η τεχνολογικά εξελιγμένη αεροδυναμική σχεδίαση, επιτρέπουν στα Boeing 737 MAX να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις όπως π.χ. αυτή, μεταξύ των ΗΠΑ και της Χαβάης, με ευκολία.

Οι δύο κινητήρες της σειράς των αεροσκαφών MAX προβάλλονται προς τα εμπρός σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προηγούμενα Boeing, ενώ η έδρα τους βρίσκεται υψηλότερα μέσα στις πτέρυγες του αεροσκάφους, επηρεάζοντας θετικότερα την αεροδυναμική του ισορροπία.

Ο νέος σχεδιασμός των ακροπτερυγίων και οι οι αιχμές των πτερύγων, έχουν έναν αποφασιστικό βαθμό λειτουργικότητας, με τους μηχανικούς της Boeing να υπερηφανεύονται γι’ αυτές.

Παράλληλα, η Boeing έχει εισάγει με την σειρά των αεροσκαφών MAX, ένα νέο σύστημα ελέγχου πτήσης (Maneuvering Characteristics Augmentation System -MCAS). Το σύστημα αυτό, έχει την τεχνολογική ικανότητα αντίληψης της πτήσης του αεροσκάφους, στην περίπτωση που αυτό πετάει με ακατάλληλη γωνία προσβολής.

Όταν χρειαστεί, το MCAS ωθεί το ρύγχος το αεροσκάφους προς τα κάτω, προκειμένου να αποφευχθεί μία κατάσταση απώλειας στήριξης, μέσω της αύξησης της ταχύτητας.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, ήταν ένα εξάρτημα του συστήματος αυτού, που δεν είχε συντηρηθεί σωστά, πριν την συντριβή του αεροσκάφους Boeing MAX 8 στην Ινδονησία, τον περασμένο Οκτώβριο.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το σύστημα αυτό, είχε κάποιο ρόλο στο αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής στην Αιθιοπία.

Το αεροσκάφος εμφανίστηκε να προσπαθεί να κερδίσει ύψος, μετά την απογείωσή του. Οι διερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις σχετικά με το δυστύχημα αυτό. Το αεροσκάφος εμφάνισε προβλήματα ελέγχου πτήσης αμέσως μετά την απογείωσή του, σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής σελίδας Flightradar24, που αναλύθηκαν από το ABC News.

Το μοιραίο αεροσκάφος εμφανίστηκε να προσπαθεί να διατηρήσει ένα σταθερό ύψος, το πλήρωμα ζήτησε άδεια για την επιστροφή του στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα από το οποίο είχε απογειωθεί, ενώ τα ηλεκτρονικά στοιχεία πτήσης του χάθηκαν από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, μόλις έξι λεπτά μετά την απογείωσή του.

Το Boeing ΜΑΧ που συνετρίβη εμφανίστηκε να έχει κερδίσει ύψος λίγο μεγαλύτερο των 1.000 ποδών.

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε έναν βαθύ κρατήρα καλύπτοντας μικρή έκταση περιοχής, έξω από την Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμπαγής φύση των συντριμμιών και η μικρή απόσταση μεταξύ τους, οφείλεται συχνά σε πτώση του αεροσκάφους με μία απότομη γωνία κλήσης ως προς το έδαφος.

Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες τον εντοπισμό και των δύο «μαύρων κουτιών» τόσο του ηχητικού καταγραφέα στο πιλοτήριο, όσο και του ψηφιακού καταγραφέα δεδομένων πτήσης. Το πρώτο σύστημα καταγράφει ηχητικά τις επικοινωνίες των χειριστών τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον Πύργο Ελέγχου. Το δεύτερο σύστημα, καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους στην διάρκεια της πτήσης, αλλά και κατά την στιγμή της συντριβής, βοηθώντας αποτελεσματικά τους διερευνητές, στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τις αιτίες που οδήγησαν την συντριβή.

Τα δύο κουτιά, έχουν ζωντανό πορτοκαλί χρώμα για να εντοπίζονται εύκολα και χαρακτηρίζονται ως «μαύρα» καθώς συνήθως, τα στοιχεία πτήσης που περιέχουν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας.

Μετά τον εντοπισμό τους, τα «μαύρα κουτιά» αποστέλλονται σε ειδικά εργαστήρια για την εξαγωγή των δεδομένων που περιέχουν, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, εξαιτίας των τεχνικών κακώσεων που έχουν υποστεί από την σφοδρότητα της συντριβής του αεροσκάφους, γίνεται μερική ανάκτηση των δεδομένων της πτήσης, δυσκολεύοντας περισσότερο το έργο των διερευνητών.

Σε επίπεδο κοινής γνώμης, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δεδομένα των «μαύρων κουτιών» θα δημοσιοποιηθούν. Σε έρευνες που διεξάγονται στις ΗΠΑ, γίνεται δημοσιοποίηση μιας περίληψης των στοιχείων, μερικές εβδομάδες μετά το συμβάν.

Οι αρμόδιες Αρχές της Αιθιοπίας έχουν αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας, αλλά είναι σίγουρο ότι έχουν ανάγκη διεθνούς συνδρομής προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν όλα τα στοιχεία.

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Αερομεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) δήλωσε στο ABC News ότι είναι έτοιμη να αξιολογήσει την κατάσταση των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους και στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα της Αιθιοπίας, να τα αναλύσει.

Για τον σκοπό αυτό, τέσσερα στελέχη της NTSB και άλλα τέσσερα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) αναμένονταν χθες στην Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με δηλώσεις των αντίστοιχων υπηρεσιών στο ABC News.

Παράλληλα, και η κατασκευάστρια εταιρία Boeing, έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για την παροχή τεχνικής βοήθειας.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ