Αναστάτωση για τον «Δρομέα» – Σκόπια: «Δεν υπάρχει πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων»


Διαψεύδει η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι γίνεται συζήτηση με την Ελλάδα για ανταλλαγή μνημείων, μετά την έντονη αντιπαράθεση του γνωστού γλύπτη Κώστα Βαρώτσου με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων», δηλώνει κυβερνητική πηγή της χώρας στο κρατικό πρακτορείο MIA, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν την υπουργό Πολιτισμού να έχει πρότεινει να σταλεί στην Αθήνα το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντίστοιχα να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας» της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα:

Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδας θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων.

Βαρώτσος: Μένω εμβρόντητος με τη διάψευση – Δεν πάει στα Σκόπια ο «Δρομέας»

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο γλύπτης του «Δρομέα», τον κάλεσε σε ραντεβού η κ. Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Βαρώτσος δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κ. Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν και να τον βγάλουν τρελό.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο ραντεβού με την κ. Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Βαρώτσος είπε: «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η οποία ήταν δική της και κάποιων άλλων, να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να μεταφέρουμε εδώ κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Της απάντησα “μένω εμβρόντητος”».

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κ. Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Έλληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού, ότι του έγινε τέτοια πρόταση ο Κώστας Βαρώτσος, ανέφερε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλλει η διάψευση της υπουργού».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ