Οι Top 10 δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας ποτού


Κάθε χρόνο, το Forbes δημοσιεύει τον κατάλογο των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου – όχι εκείνων που έχουν κάνει εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια – για να αναδείξουν αυτούς που “ανακατεύουν την τράπουλα” του επιχειρηματικού κόσμου και από ποιόν τομέα έχουν κάνει τα χρήματά τους.

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής του Amazon, έφτασε στην κορυφή της λίστας με καθαρή αξία 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ($ 96,5δις), ο Warren Buffet ($ 82,5δις), ο ιδιοκτήτης του γίγαντα ειδών πολυτελείας ακι ποτών LVMH Bernard Arnault (76 δισεκατομμύρια δολάρια), και ο Carlos Slim Helu (64 δισεκατομμύρια δολάρια), ο πλουσιότερος άνδρας του Μεξικό με συμφέροντα ελέγχου στην America Movil, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική.

Το Forbes αναφέρει ότι υπάρχουν 2.153 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, 55 λιγότεροι από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Από αυτούς, ένα 46%, είναι φτωχότεροι (σχετικά μιλώντας) από πέρυσι.

Αλλά ποιοι επαγγελματίες του εμπορίου ποτού βρίσκονται ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου;
Εδώ βλέπουμε τους πλουσιότερους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες που έχουν κάνει την περιουσία τους από επιχειρήσεις ποτού: είτε από τις βιομηχανίες μπύρας, κρασιού είτε οινοπνευματωδών ποτών …

10. Juan Francisco Beckmann Vidal and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 452
Χώρα: Μεξικό
Αξία: $ 4.3δις
Ηλικία: 79

Επιχειρήσεις: Ο Beckmann Vidal είναι πρόεδρος της μεξικάνικης μάρκας tequila Jose Cuervo.
Η εταιρεία είναι στην ίδια οικογένεια για 11 γενιές, με τον γιο του Beckmann Vidal, τον Juan Domingo Beckmann Legorreta, επί του παρόντος Διευθύνοντα Σύμβουλο.

9. Maria Asuncion Aramburuzabala and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 311
Χώρα: Μεξικό
Αξία: 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Ηλικία: 55

Επιχειρήσεις: Η María Asunción Aramburuzabala είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Tresalia Capital, η οποία έχει συμφέροντα σε βιομηχανίες κατασκευών, τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου. Είναι επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του γίγαντα μπύρας Anheuser-Busch InBev, η οποία αγόρασε την επιχείρηση μπύρας της οικογένειάς της, την Grupo Modelo, το 2013.
Μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της, κληρονόμησε ένα μερίδιο στη Grupo Modelo από τον πατέρα της Paul Aramburuzabala Ocaranza, ο οποίος πέθανε το 1995. Ο παππούς της Μαρίας, Félix Aramburuzabala, ίδρυσε το ζυθοποιείο το 1925. Το 2013, η AB InBev αγόρασε το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία που δεν διέθετε ήδη (50%) για $ 20,1 δισ. σε μετρητά.

8. Carlos Alberto Sicupira and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 162
Χώρα: Βραζιλία, αλλά κατοικεί στην Ελβετία
Αξία 8,9 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 71

Επιχειρήσεις: Ο Carlos Alberto Sicupira οφείλει μεγάλο μέρος του πλούτου του στην συμμετοχή του στην AB InBev, στην οποία κατέχει ποσοστό συμμετοχής 3%. Ο ίδιος ίδρυσε την εταιρεία με τους συναδέλφους δισεκατομμυριούχους Jorge Paulo Lemann και Marcel Herrmann Telles (και οι δύο δισεκατομμυριούχοι σε αυτόν τον κατάλογο), μέσω της συγχώνευσης της AmBev της Βραζιλίας και της βελγικής Interbrew, η οποία αργότερα έγινε AB InBev.

Είναι πλέον η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, έχοντας συγχωνευθεί με τη SAB Miller το 2016 σε συμφωνία ύψους £ 79δις και είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 200 μάρκες, όπως οι Budweiser, Corona, Beck’s και Brahma.

Το τρίο των δισεκατομμυριούχων κατέχει επίσης τα δικά του μερίδια, μέσω της εταιρίας ιδιωτικών μετοχών 3G Capital, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Restaurant Brands International, μητρική της Burger King και της καναδικής αλυσίδας καφέ Tim Hortons. Το 2013 η 3G Capital και η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αγόρασαν την H.J. Heinz & Company για 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Heinz συγχωνεύθηκε με την Kraft το 2015, δημιουργώντας την KraftHeinz, την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο.

Εκτός των επιχειρηματικών του συμφερόντων, ο Sicupira έχει πολλαπλά παγκόσμια ρεκόρ στο υποβρύχιο ψάρεμα.

7. Marcel Herrmann Telles

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 138
Χώρα: Sao Paulo, Βραζιλία
Αξία: 9,9 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 69

Επιχειρήσεις: Ο Marcel Hermann Telles είναι ένας από τους μετόχους της Anheuser-Busch InBev, που κατέχει μόλις 5%, μαζί με τους δισεκατομμυριούχους και τους μακροχρόνιους επιχειρηματικούς εταίρους Carlos Sicupira και Jorge Paulo Lemann.

Μαζί με Lemann και Sicupira, ο Telles ελέγχει επίσης την Lojas Americanas και την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα São Carlos Empreendimentos e Participações SA και έχει επίσης συμφέροντα στο Restaurant Brands International, τον γονέα της Burger King και την καναδική αλυσίδα καφέ Tim Hortons.

6. Charlene de Carvalho-Heineken and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 89
Χώρα: Ολλανδία, αλλά κατοικεί στο Λονδίνο
Αξία: 14,2 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 64

Επιχειρήσεις: Η θυγατέρα του ολλανδού βιομηχάνου Freddy Heineken και η Lucille Cummins, μια οικογένεια αποσταγματοποιών Bourbon από Αμερική. Η Charlene de Carvalho-Heineken είναι ιδιοκτήτρια του ελέγχου (23%) του τρίτου μεγαλύτερου ζυθοποιού στον κόσμο, της Heineken International , η οποία διαθέτει παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με πάνω από 170 μάρκες μπίρας.

Κληρονόμησε το ποσοστό συμμετοχής της το 2002 μετά το θάνατο του πατέρα της. Τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν την Heineken, Red Stripe και Lagunitas.
Ο σύζυγός της Michel, επενδυτικός τραπεζίτης, βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιο της Heineken.

5. Charoen Sirivadhanabhakdi

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 87
Χώρα: Ταϊλάνδη
Αξία: 14,5 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 74

Επιχειρήσεις: Ο Charoen Sirivadhanabhakdi είναι μεγιστάνας ιδιοκτησίας και επιχειρηματίας ποτών, υπεύθυνος για την Thai Beverage, η οποία παράγει την Chang beer και το Sang Som rum, και είναι γιος ενός πωλητή του δρόμου της Μπανγκόκ.

Ο Sirivadhanabhakdi συνεργάστηκε με την Carlsberg το 1991 ως μέρος μιας κοινοπραξίας για να αξιοποιήσει την αυξανόμενη αγορά μπύρας της Ταϊλάνδης, στην οποία τότε κυριαρχούσε η ζυθοποιία Boon Rawd, η οποία έκανε τη μπύρα Singha. Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε τη δική του μπύρα Chang (ελέφαντας στα Ταϊλανδέζικα), η οποία πήρε το 60% του τοπικού μεριδίου αγοράς.

Το 2006, ο Sirivadhanabhakdi πούλησε μερίδια της Thai Beverage στη Σιγκαπούρη μετά από απόπειρες κατάταξης της εταιρείας στην Ταϊλάνδη που εκτροχιάστηκαν με διαμαρτυρίες κατά της προώθησης αλκοόλ.

Το 2016, απέκτησε την αλυσίδα υπερκαταστημάτων Big C Supercenter, για περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την ιδιόκτητη εταιρία ιδιοκτησίας TCC Land και τη γαλλική εταιρεία ποτών και ακινήτων Fraser & Neave.

4. Jorge Paulo Lemann and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 35
Χώρα: Βραζιλία, αλλά κατοικεί στην Ελβετία.
Αξία: 22,8 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 79

Επιχειρήσεις: Ο Jorge Paulo Lemann είναι ένας Ελβετοβραζιλιάνος τραπεζίτης που κατέχει μερίδιο της μεγαλύτερης ζυθοποιίας AB InBev στον κόσμο, παράλληλα με τους Telles και Sicupira και σήμερα είναι ο 35ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Εκτός από τη συμμετοχή του στη βιομηχανία ποτών, ο Lemann έχει πολλά συμφέροντα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχοντας συνιδρύσει με τον Marcel Herrmann Telles και τον Carlos Alberto Sicupira, την βραζιλιάνικη επενδυτική τραπεζική επιχείρηση Banco Garantia 1971.
Ο Lemann έπαιξε στο Wimbledon ως επαγγελματίας παίκτης τένις.

3. Francois Pinault and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 30
Χώρα: Γαλλία
Αξία: 29,7 δισεκατομμύρια δολάρια
Ηλικία: 82

Επιχειρήσεις: Ο Francois Pinault είναι επίτιμος πρόεδρος του luxury group Kering, το οποία κατέχει τις μάρκες μόδας Saint Laurent, Alexander McQueen και Stella McCartney. Κατέχει επίσης το first growth του Bordeaux Chateau Latour, μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Artemis Group, η οποία τον Οκτώβριο του 2017 αγόρασε επίσης το Clos de Tart στην Βουργουνδία.

Η εταιρεία ξεκίνησε ως εταιρεία ξύλου και οικοδομικών υλικών το 1963, αλλά ο Pinault διαφοροποίησε τα συμφέροντά της το 1999, όταν αγόρασε ένα ποσοστό συμμετοχής στον όμιλο Gucci. Η οικογένεια κατέχει επίσης την σπορ μάρκα Puma, η οποία διευθύνεται από τον γιο του Pinault, Francois-Henri, και τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Συλλέκτες τέχνης, η συλλογή των 3.000 έργων της οικογένειας περιλαμβάνει έργα του Picasso, Mondrian και Koons, με σχέδιο να ανοίξει ένα μουσείο στη Γαλλία το 2019.

2. Jack Ma

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 21
Χώρα: Κίνα
Αξία: 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ηλικία: 54

Επιχειρήσεις: Ένας πρώην καθηγητής Αγγλικών, ο Jack Ma είναι συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Alibaba Group της Κίνας, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

Ενώ τα συμφέροντά της καλύπτουν τη λιανική αγορά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αναπτυσσόμενη αγορά ποτών της Κίνας, που πωλεί μπύρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά.

Η IPO του 2014 στη Νέα Υόρκη την έδειξε ως την μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Ma ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί ως εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba σε ένα χρόνο και θα τον διαδεχθεί ο CEO Daniel Zhang.

Ο Ma έχει επίσης επενδύσεις στις κινεζικές εταιρείες ψυχαγωγίας Huayi Brothers και Beijing Enlight Media.

1. Bernard Arnault and family

Κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο: # 4
Χώρα: Γαλλία
Αξία: 76 δισ. Δολάρια
Ηλικία: 70

Επιχειρήσεις: Ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πολυεθνικής LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, εξακολουθεί να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο που έχει συμφέροντα στο εμπόριο ποτών με προσωπική περιουσία 76 δισ. Δολάρια.

Το χαρτοφυλάκιο της LVMH περιλαμβάνει τις κορυφαίες μάρκες σαμπάνιας Dom Perignon, Moët & Chandon, Krug, Veuve Clicquot, καθώς και το Hennessy και Château d’Yquem, καθώς και μάρκες μόδας όπως Louis Vuitton, Dior και Fendi. Ο Arnault είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 1989, ενώ η εταιρεία ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 10% το 2018, με αποτέλεσμα έσοδα ρεκόρ των 46,8 δισ. Δολαρίων.

Ένας μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, ο Arnault ήταν ο mastermind πίσω από το μουσείο Louis Vuitton που στοίχισε 135 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο άνοιξε τον Οκτώβριο του 2014.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ