Κτηματολόγιο 2019: Πώς θα δηλώσετε το ακίνητό σας – Τι δικαιολογητικά χρειάζεστε

«Πρεμιέρα» κάνει την Τετάρτη (13/03/2019) το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία τους.

Στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους.

Εξάλλου, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.

Το ωράριο λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00 και Τετάρτη από τις 08:00 έως τις 20:00.

Πώς θα υποβάλετε αίτηση – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα ακόλουθα δικαιολογητικά, ώστε να συμπληρώσουν τη δήλωση ακίνητης περιουσίας:

  • Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαιο)
  • Απλή φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής
  • Φωτοαντίγραφο του τοπογραφικού (εάν υπάρχει)
  • Φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Έγγραφο με τον ΑΦΜ (π.χ. λογαριασμός ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό Εφορίας)

Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση

Παράταση στην προθεσµία υποβολής δηλώσεων έως τις 24 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού δόθηκε σε 11 περιοχές, στις οποίες έληγε η σχετική προθεσµία µετά την Καθαρά ∆ευτέρα.

Συγκεκριµένα, το Ελληνικό Κτηµατολόγιο παρέτεινε την προθεσµία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και ∆υτικής Αττικής.

Η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων από τους κατοίκους εξωτερικού για ιδιοκτησίες σε αυτές τις περιοχές λήγει στις 10 Ιουνίου 2019.

Παράλληλα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηµατολογίου, ξεκινά την Τρίτη 12 Μαρτίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους ∆ήµους Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλµυρού, Νοτίου Πηλίου της ΠΕ Μαγνησίας, καθώς επίσης και στον ∆ήµο Σκοπέλου της ΠΕ Σποράδων.

Η προθεσµία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 12 Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12 Σεπτεµβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here