Feng Shui για το μπάνιο


Το μπάνιο στην κινέζικη φιλοσοφία του Feng Shui αποτελεί έναν αρνητικό χώρο. Ωστόσο μπορείτε να ενσωματώσετε εποικοδομητικά το Feng Shui στο μπάνιο σας. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να διακοσμήσετε το μπάνιο σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε τη σωστή ροή του «τσι».

Η θέση του μπάνιου

Ως προς τη διαρρύθμιση του χώρου το μπάνιο είναι καλό να βρίσκεται ανατολικά και μακριά από σκάλες.

Αν έχετε το μπάνιο σας απέναντι από την κεντρική σας πόρτα, τότε πραγματικά η καινούργια ενέργεια που έρχεται στο σπίτι σας θα πηγαίνει κατευθείαν στο μπάνιο και δεν θα μπορεί να πάει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα λύνεται, απλά κρατώντας την πόρτα του μπάνιου κλειστή.

Εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στο Feng Shui του σπιτιού είναι όταν το μπάνιο βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού, όχι στη μέση κάποιου τοίχου, αλλά στη μέση του σπιτιού και αυτό γιατί τα μπάνια έχουν έντονα το στοιχείο του νερού και γενικά στο κέντρο του σπιτιού δεν θέλουμε νερό, ούτε σιντριβάνια, ούτε ενυδρεία, γιατί όταν υπάρχει στο κέντρο του σπιτιού νερό τότε το σπίτι είναι σαν να πλημμυρίζει και δεν μπορεί εύκολα να συγκροτήσει χρήματα.

Εκτός όμως από αυτήν την περίπτωση μπορούμε ακόμα και να ενισχύουμε τη γωνιά που βρίσκεται το μπάνιο μας προσθέτοντας του τα ανάλογα στοιχεία που ταιριάζουν στην κατεύθυνση του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος που βρίσκεται το μπάνιο μας είναι από τα πιο ενεργοποιημένα δωμάτια του σπιτιού, αφού είναι ίσως η μόνη γωνιά που την επισκέπτονται όλα τα μέλη της οικογένειας πολλές φορές την ημέρα και είναι και το μόνο δωμάτιο που μας τραβάει να γυρίσουμε σπίτι, γιατί ένα ζεστό μπάνιο μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο στο δικό μας μπάνιο και συχνά το αναπολούμε όταν είμαστε μακριά από το σπίτι μας. Γι’ αυτό σε όποια γωνιά του σπιτιού και να έχετε το μπάνιο σας, περιποιηθείτε το, καθαρίστε το, κάντε το ένα χώρο σπα και ενισχύστε το.

Η διαρρύθμιση και διακόσμηση του μπάνιου

Την πόρτα του μπάνιου θα πρέπει πάντοτε να την έχουμε κλειστή ιδιαίτερα εάν βρίσκεται κοντά στο καθιστικό ή την είσοδο του σπιτιού για να μην διαχέεται στο καθιστικό η αρνητική ενέργεια που συγκεντρώνεται στο χώρο του μπάνιου. Από την άλλη θα πρέπει το καπάκι της λεκάνης να είναι πάντα κατεβασμένο και επιπλέον να έχουμε κουρτίνα μπροστά στην μπανιέρα ώστε τα θετικά στοιχεία να μην απομακρύνονται δια μέσω των αποχετεύσεων.

Σχεδιάζοντας ή ανακαινίζοντας το μπάνιο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η θέση των συσκευών, τα έπιπλα και τα αξεσουάρ τοποθετούνται έτσι ώστε να υπάρχει θετική ροή ενέργειας. Στο σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνονται και τα ράφια, τα συρτάρια και τα ντουλάπια.

Συνήθως το μπάνιο έχει ορθογώνιο σχήμα, το οποίο, βέβαια, εξοικονομεί πολύ χώρο. Ωστόσο -αν έχετε την άνεση- επιλέξτε ημικυκλική ή οβάλ μπανιέρα δεδομένου ότι οι καμπύλες παραπέμπουν σχηματικά στα νομίσματα που σε συνδυασμό με το στοιχείο του νερού, που συμβολίζει το χρήμα, συμβάλλει στον πλούτο και στην ευημερία.

Επίσης, όσο περίεργο και αν ακουστεί, δεν είναι καλό για το Feng Shui ο χώρος να είναι γεμάτος κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, λοσιόν και κάθε είδους ψιλοπράγματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται τακτικά, καθώς δεν επιτρέπουν στην ενέργεια να κινείται αρμονικά.

Από την άλλη, ένα must στοιχείο για καλό Feng Shui στο μπάνιο είναι τα κεριά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφόρων ειδών και μεγέθους κεριά, καθώς εξισορροπούν το στοιχείο του νερού που κυριαρχεί στο μπάνιο. Επίσης, ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα και δημιουργούν τις συνθήκες για να περάσετε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Για να αυξήσουμε τη θετική ενέργεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αληθινά φυτά αλλά κυρίως φυσικό φωτισμό. Τα δυο αυτά στοιχεία έχουν την ιδιότητα να κρατούν ενεργό το «τσι», την κοσμική δηλαδή ενέργεια που συμβολίζουν ο αέρας και το νερό.

Ο κατάλληλος φωτισμός του μπάνιου είναι πολύ ουσιαστικός. Όχι μόνο δίνει θετική ενέργεια, αλλά δίνει και μια καθαρή εικόνα και αίσθηση στο μπάνιο. Ωστόσο, ο φωτισμός θα πρέπει να είναι φυσικός. Σε περίπτωση που το μπάνιο δεν έχει παράθυρο, γίνεται όλο και πιο απαραίτητο ο φωτισμός να είναι καλός και σε κάθε περίπτωση, το φως στο μπάνιο δεν θα πρέπει να φαίνεται τεχνητό.

Άλλο ένα σημαντικό πράγμα είναι ο εξαερισμός του μπάνιου. Πρέπει να είναι αρκετά καλός. Ο σωστός εξαερισμός βοηθά στην εξάλειψη της αρνητικής ενέργειας από το δωμάτιο και την περιορίζει από το να ταξιδεύει στο υπόλοιπο σπίτι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρώματα στο μπάνιο σας. Αιθέρια έλαια όπως δεντρολίβανο, λεβάντα και διάφορα άλλα βότανα. Αυτά ενισχύουν και τονώνουν τη διάθεση. Αρώματα, κυρίως φυσικά βοηθούν στη βελτίωση του «τσι».

Όταν κάνετε ανακαίνιση βεβαιωθείτε ότι όλοι οι σωλήνες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν διαρροές πουθενά, διότι αυτό δίνει αρνητική ενέργεια. Η διαρροή και το συνεχόμενο στάξιμο του νερού θεωρείται ως σπατάλη χρημάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να μην το παραφορτώσετε το μπάνιο, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε πνίξιμο όταν πάτε για να χαλαρώσετε, να το διατηρείτε πάντα καθαρό και να μην έχει άπλυτα ρούχα πεταμένα δεξιά και αριστερά.

Καθαρές και όμορφα διπλωμένες πετσέτες που μοσχοβολάνε λεβάντα και αστραφτερές πορσελάνες με στολισμένα τα αντικείμενα που ταιριάζουν στη γωνιά του μπάνιου, μόνο θετική ενέργεια μπορεί να φέρουν στο χώρο σας, στολίστε το και απολαύστε το.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ