Παγκόσμιος ιστός: Χρόνια πολλά, ίντερνετ


ΠΑγκόσμιος Ιστός – 12 Μαρτίου 2019 σήμερα, και συμπληρώνονται αισίως τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web». Κατά πολλούς, τη μέρα που γεννήθηκε το “www” άλλαξε και ο κόσμος.

Παγκόσμιος ιστός – Google Doodle. H Google αφιερώνει το σημερινό Doodle σε μία μοναδική επέτειο. Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που έμελε να αλλάξει τον κόσμο. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριώνστον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980.

Όλα άρχισαν στις 12 Μαρτίου του 1989 όταν Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς – Λι, που εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία, την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.

Μπορεί το Internet να είχε, δημιουργηθεί 5 χρόνια νωρίτερα από την παρουσίαση της ιδέας του Τιμ Μπέρνερς – Λι, με τον συνδυασμό των δύο το internet κατάφερε να εξαπλωθεί και να γίνει όπως το ξέρουμε σήμερα και γι’ αυτό, αυτή η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού. Παγκόσμιος ΙστόςΠαγκόσμιος Ιστός

H ιδέα του Μπέρνερς- Λι, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν της έδωσα και πολύ σημασία στο CERN αφού τα συστήματα online δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν τότε ήταν το Compuserve, το Gopher και το Minitel, τα οποία ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών όμως επειδή δεν ήταν δωρεάν όπως Μπέρνερς- Λι μάλλον δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Βλέποντας ότι η ιδέα του δεν είχε μεγάλη αποδοχή στο CERN ο Τιμ Μπέρνερς – Λι, τα Χριστούγεννα του 1990 δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, με αποτέλεσμα πάνω σε αυτή να “πατήσει” το 1993 το Mosaic που ήταν ο προκάτοχος του Netscape (1994), του πρώτου browser, που επέτρεπε στον χρηστή την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του www έπαιξε και η υποστήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης για την εδραίωσή του στις ΗΠΑ και διεθνώς, μετά το 1993, ενώ το 1995 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer το internet έγινε ακόμα πιο δημοφιλές με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης δηλαδή σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ