10 απλά βήματα για μειώσετε το αλάτι χωρίς «εκπτώσεις» στη γεύση


Τι προτείνει ο ΕΦΕΤ για να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2025.

Για φέτος, η εβδομάδα 4–11 Μαρτίου ήταν παγκοσμίως αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση του αλατιού.

Ο ΠΟΥ συνιστά λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα για τους ενήλικες και ακόμη λιγότερη ποσότητα για τα παιδιά. Η συνιστώμενη ποσότητα αφορά το σύνολο του αλατιού που καταναλώνεται κάθε μέρα, περιλαμβάνει δηλαδή το αλάτι που προστίθεται στο μαγείρεμα αλλά και το «κρυμμένο» αλάτι που περιέχουν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Εναίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η κατανάλωση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι υψηλή και ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι και διπλάσια του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ!

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού είναι εφικτή, ενώ μπορεί να είναι και συμφέρουσα για τα συστήματα Υγείας διεθνώς.

10 βήματα για λιγότερο αλάτι
Ο ΕΦΕΤ συστήνει 10 απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καθημερινής πρόσληψης αλατιού:

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε εκείνα που έχουν το λιγότερο αλάτι. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει μέχρι 0,3 γραμμάρια αλατιού στα 100 g ή τα 100 ml, τότε θεωρείται, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι». Γενικά, ένα τρόφιμο θεωρείται οτι έχει λιγότερο αλάτι, αν η ποσότητα είναι τουλάχιστον 25% μικρότερη από άλλα ομοειδή προϊόντα.
Ξαρμυρίστε τη φέτα και τις ελιές πριν τα βάλετε στη σαλάτα σας.
Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.
Όταν βράζετε ρύζι ή ζυμαρικά, μην προσθέτετε αλάτι στο νερό.
Αντικαταστήστε λίγο από το αλάτι με αρωματικά βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) για να ενισχύσετε τη γεύση.
Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και προτιμήστε στα φρέσκα τρόφιμα.

Στο φούρνο, ζητήστε ψωμί με λιγότερο αλάτι.
Στο εστιατόριο ζητήστε να παραλείψουν το αλάτι στις σαλάτες και τις πατάτες που θα παραγγείλετε.
Προτιμήστε το ιωδιούχο αλάτι (δηλαδή εμπλουτισμένο με ιώδιο), ώστε να διασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη αυτού του συστατικού που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Εξαιρούνται βέβαια, όσοι ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο χαμηλό σε ιώδιο. Θυμηθείτε ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο.
Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μη προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό πριν το δοκιμάσετε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ