Εγκυμοσύνη: Ακόμα κι ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο του μωρού


Το τσιγάρο στην εγκυμοσύνη είναι απαγορευτικό. Κι αυτό δεν είναι μια καινούρια πληροφορία. Αλλά πολλές φορές -δυστυχώς- χρειαζόμαστε τα στοιχεία επιστημόνων για να ευαισθητοποιηθούμε.
Η νέα μελέτη έρχεται να θορυβήσει όλες τις μέλλουσες μανούλες, οι οποίες πριν μείνουν έγκυες ήταν καπνίστριες και διερωτώνται ακόμα εάν κάνει τόσο κακό ένα τσιγάρο. Ναι, κάνει τόσο κακό ένα τσιγάρο στην εγκυμοσύνη.

Και πιο συγκεκριμένα, ακόμα κι ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο του μωρού.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε με επικεφαλής τη δρα Τατιάνα Άντερσον του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ένα τσιγάρο τη μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο το βρέφος να πεθάνει ξαφνικά προτού κλείσει το πρώτο του έτος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, αναλύθηκαν στοιχεία από περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής.

Κάθε πρόσθετο τσιγάρο σε μια έγκυο γυναίκα, αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου του μωρό κατά 0,07%!

Όπως χαρακτηριστικά είπε η δρ. Άντερσον, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού, ενώ η ίδια πρόσθεσε πως οι ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καπνίστριες γυναίκες, οι οποίες σταματούν τελείως να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν αιφνίδιο θάνατο του βρέφους τους.

Φυσικά και δεν χρειαζόσουν αυτή την έρευνα για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να κάνεις ούτε μισό τσιγάρο εάν είσαι έγκυος, αλλά σίγουρα τα στοιχεία της προσθέτουν μερικά ακόμα επιχειρήματα σ’ όσα ήδη ξέραμε.

Θέλεις να μάθεις ποια είναι η λύση για να είστε εσύ και το μωρό σου υγιείς; Να μην ξαναβάλεις ποτέ τσιγάρο στο στόμα σου! Αν δεν ξέρεις πώς να κόψεις το κάπνισμα, δες εδώ μερικούς τρόπους να πεις αντίο στο τσιγάρο!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ