Δίαιτα Okinawa: Η απλή ασιατική διατροφή που υπόσχεται αδυνάτισμα και μακροζωία


Οι κάτοικοι των νήσων Ρίου Κίου στα νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας είναι το ασιατικό αντίστοιχο των δικών μας Ικαριωτών. Αμφότεροι ανήκουν στις περίφημες «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, δηλαδή σ’ εκείνες τις 5 περιοχές (μαζί με τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και τη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια) που αποτελούν πρότυπο για το υψηλό προσδόκιμο ζωής τους. Εκεί κατοικούν οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο στον κόσμο για το βσσικό λόγο ότι τρώνε σωστά. Παράδειγμα προς μίμηση η διατροφή τους και μεγάλη περιέργεια για το τι βάζουν στο πιάτο τους. Στην περίπτωση των Ιαπώνων νησιωτών, το διατροφικό τους πλάνο συμπυκνώνεται στη δίαιτα της Οκινάουα, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Ρίου Κιου και σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εγγυάται μακροζωία, αποφυγή της παχυσαρκίας (όπως κάθε κλασική ασιατική διατροφή) και προστασία από ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος. Η φιλοσοφία της είναι απλή, γεγονός που την έχει κάνει πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή και πολύ μακριά από τον τόπο της.

Η παραδοσιακή εκδοχή της δίαιτας της Okinawa περιλαμβάνει 30% πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Σε αντίθεση με την τυπική ασιατική διατροφή που φημίζεται για την υπερπληθώρα ρυζιού, η συγκεκριμένη επιτρέπει μικρές ποσότητες και δείχνει προτίμηση σε πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως η γλυκοπατάτα, η οποία διαθέτει λιγότερα ποσοστά ζάχαρης σε σχέση με το λευκό ρύζι, δεδομένου ότι είναι μια μη επεξεργασμένη τροφή. Επιγραμματικά, το πρόγραμμα βασίζεται σε πολλά λαχανικά, μικρές ποσότητες ψαριού (μισή μερίδα την ημέρα) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος, κατά προτίμηση χοιρινού. Επίσης η διατροφή περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά, αλλά σε χαμηλή ένταση. Πρόκειται ουσιαστικα για ένα πλάνο που χωρίς σκληρούς αποκλεισμούς, αφού περιλαμβάνει πολλα αλλά σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Πιο αναλυτικά, στη δίαιτα Okinawa συγκαταλέγονται οι εξής τροφές:

> Υδατάνθρακες πλούσιοι σε φυτικές ίνες: Γλυκοπατάτα, noodles ολικής άλεσης ή από φαγόπυρο.

> Πολλά λαχανικά: Κυρίως πράσινα φυλλώδη αλλά και λάχανο

> Τροφές από σόγια: Όπως tofu και πάστα μίσο. Οι σούπες είναι μία αγαπημένη επιλογή.

> Θαλασσινά: Ψάρια και σαλάτα με φύκια, αλλά σε μικρές ποσότητες.

> Μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, κυρίως χοιρινού.

> Μανιτάρια shitake και γλυκό πεπόνι

Φυσικά η δίαιτα Okinawa προϋποθέτει κατανάλωση τσαγιού, κατά προτίμηση από γιασεμί.

Μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση το εν λόγω μοντέλο ασιατικής διατροφής να ξενίζει, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ομοιότητες με τη μεσογειακή διατροφή, αφού και στις δύο περιπτώσεις, βάση αποτελούν οι φυτικές μη επεξεργασμένες τροφές και η κατανάλωση ψαριού και κρέατος με μέτρο. Και μπορεί οι Γιαπωνέζοι να μην τιμούν το ελαιόλαδο, αλλά εστιάζουν σε τροφές όπως η σόγια. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι κάτοικοι της Okinawa διατηρούν σταθερό βάρος από τα 20 μέχρι τα 100, ενώ ο μέσος δυτικός παίρνει μισό κιλό τον χρόνο μετά την ηλικία των 30.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ