Η σύντομη ιστορία της ολόσωμης φόρμας που κλείνει φέτος τα 100


Έναν αιώνα πριν, το 1919, ο Thayaht -κατά κόσμον Ernesto Michahelles-, Ιταλός καλλιτέχνης και μόδιστρος σχεδίασε το πιο διάσημο ένδυμά του.

Η σύντομη ιστορία της ολόσωμης φόρμας που κλείνει φέτος τα 100Το ονόμασε TuTa και το σύστησε στο κοινό ως “το πιο πρωτοποριακό, φουτουριστικό κομμάτι στην ιστορία της ιταλικής μόδας”. Επρόκειτο για ένα ρούχο που πάντρευε την μπλούζα με το παντελόνι σε ένα κομμάτι και σκοπός του ήταν να προσφέρει ένα άνετο, καθημερινό ντύσιμο.

Ένα χρόνο μετά, το 2020 ο Thayaht μαζί με τον καλλιτέχνη αδερφό του RAM (Ruggero Alfredo Michahelles) λάνσαραν και επίσημα το TuTa, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία του στην εφημερίδα La Nazione, προκειμένου να καταστεί μαζικό ρούχο. Παρ’ όλα αυτά, εντάχθηκε γρήγορα στη γκαρνταρόμπα της μπουρζουαζίας, όπως επίσης και σε εκείνη των ενόπλων δυνάμεων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των 50s και των 60s, το TuTa απέκτησε σταδιακά έναν πιο σπορ χαρακτήρα και στα 80s, τη δεκαετία που το streetwear εισέβαλε στα ντεφιλέ για πρώτη φορά, διάσημοι σχεδιαστές όπως οι Yohji Yamamoto , Martin Margiela, Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Nino Cerruti και Giorgio Armani το συμπεριέλαβαν στις κολεξιόν τους τόσο ως ένα ενιαίο ρούχο, όσο και ως δύο κομμάτια που φορεμένα έδειχναν σαν ένα, σαν στολή.

Σήμερα, το TuTa είναι γνωστό ως jumpsuit στην αγγλική και ολόσωμη φόρμα στην ελληνική. Κατέχει περίοπτη θέση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Οι άντρες προτιμούν την αποδομημένη εκδοχή του -ίδια μπλούζα, ίδιο παντελόνι- όταν θέλουν να χτίσουν ένα athleisure look.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ