Το τσάι επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων στις γυναίκες

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια, κάτι που μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ευαισθησία να αναπτύξουμε ορισμένες ασθένειες καθώς και στη γενική κατάσταση της υγείας μας.

Η συχνή κατανάλωση του τσαγιού έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπαθειών, η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, το αδυνάτισμα και η προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Molecular Genetics δείχνει ότι οι βιολογικές επιδράσεις του τσαγιού μπορούν να επεκταθούν στην έκφραση των γονιδίων.

Ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η επίδραση βρέθηκε μόνο στις γυναίκες και όχι στους άνδρες.

Η κατανάλωση τσαγιού από γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα συσχετίστηκε με επιγενετικές αλλαγές σε 28 διαφορετικές περιοχές γονιδίων που είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με τον μεταβολισμό του καρκίνου ή των οιστρογόνων.

Ο καφές, από την άλλη πλευρά, δεν συσχετίστηκε με επιγενετικές αλλαγές. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ και τα δύο ροφήματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν οφέλη για την υγεία, μπορεί να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα με διαφορετικούς τρόπους.

Το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν επιγενετικές στους άνδρες που έπιναν τσάι σημαίνει ότι το τσάι επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο (μέσω οδών που σχετίζονται με τα οιστρογόνα), υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχει η πιθανότητα ωστόσο τα διαφορετικά αποτελέσματα να σχετίζονται με τη χαμηλή κατανάλωση τσαγιού από τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η μελέτη εξέτασε δείγματα DNA 3.000 ενηλίκων που συμμετείχαν σε διάφορες μελέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός από τη διατροφική τους συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά έπιναν καφέ και τσάι. Η ανάλυση προσαρμόστηκε ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και οι επιδράσεις του καφέ και του τσαγιού προσαρμόστηκαν μεταξύ τους.

Συνήθως στην Ευρώπη πίνεται μαύρο τσάι, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Weronica Ek, ερευνήτρια στο τμήμα ανοσολογίας, γενετικής και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Η Ek δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος ή πόσο συχνά ένα άτομο πρέπει να πίνει τσάι για να συμβούν οι επιγενετικές αλλαγές, αλλά ελπίζει να απαντηθεί σύντομα το ερώτημα αυτό στο μέλλον.

Η ειδικός είπε ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να παίξει ρόλο στην καταστολή της εξέλιξης ενός καρκινικού όγκου, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα που πίνουν καφέ καπνίζουν περισσότερο από τα άτομα που καταναλώνουν τσάι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι πότες του τσαγιού είναι πιο υγιείς σε σύγκριση με τους πότες του καφέ επειδή απλούστατα δεν καπνίζουν σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που προσέχουν περισσότερο την υγεία τους θεωρούν το τσάι πιο υγιεινό ρόφημα σε σχέση με τον καφέ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here