Τα σχέδια για να καθαρίσει το διάστημα από τα… σκουπίδια


Μικρά θραύσματα από έχουν αποκολληθεί από πυραύλους και παραμένουν σε τροχιά αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία δορυφόρων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτά τα διαστημικά σκουπίδια υπολογίζονται σε 250.000, έχουν μέγεθος μιας μπάλας γκολφ ή ακόμα μεγαλύτερο και εντοπίζονται κυρίως σε χαμηλή τροχιά.

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη μιας σφαίρας ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο μπορεί να σακατέψει ένα διαστημικό όχημα ή να καταστρέψει εξοπλισμό.

Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, ενώ η βιομηχανία που σχετίζεται με αυτούς αντιστοιχεί στα 3/4 της παγκόσμιας βιομηχανίας διαστήματος η οποία μπορεί τώρα να υπολογίζεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2040.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, μια διαρκώς αυξανόμενη ομάδα ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και κρατικών οργανισμών αναζητά λύσεις. Αναπτύσσουν τεχνολογίες εντοπισμού και ανάκτησης ή καταστροφής αυτών των «σκουπιδιών». Το project «RemoveDebris» δοκίμασε με επιτυχία ένα δίχτυ για να τα πιάσει. Τον Φεβρουάριο κατάφερε να πιάσει ένα με… καμάκι. Αμφότερα τα σχέδια αποβλέπουν στο να στείλουν αυτά τα μικρά αντικείμενα στην ατμόσφαιρα της γης, όπου θα καούν με ασφάλεια.

Η LeoLabs, μια start up που εδρεύει στην Καλιφόρνια αναπτύσσει ένα δίκτυο ισχυρών ραντάρ ανά τον κόσμο προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες αποφυγής επικίνδυνων συγκρούσεων με τα σκουπίδια.

Το 2020 η Astroscale της Σιγκαπούρης ευελπιστεί να δοκιμάσει δορυφόρους που θα στοχεύουν και θα καταστρέφουν αυτά τα αντικείμενα προσκολλούμενοι πάνω τους και οδηγώντας τα για καταστροφή στην ατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ