Δημοκρατία: Κάνει καλό στην υγεία μας

Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα όπου οι θεσμοί και οι συνταγματικές διαδικασίες θα λειτουργούν σωστά. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο πολιτικό. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η Δημοκρατία κάνει καλό και στην υγεία μας.

Ερευνητές από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Ο επικεφαλής της έρευνας Τόμας Μπολίκι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία.

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα αυταρχικά κίνητρα δεν έχουν εξίσου μεγάλο κίνητρο με τα δημοκρατικά για να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον πληθυσμό της χώρας τους.

Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίπεδο της δημοκρατίας εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς, καθώς 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- ζουν σε χώρες όπου οι δημοκρατικές λειτουργίες (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία συνδικαλισμού κ.α.) βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here