Αλτσχάιμερ: Πως το γενεαλογικό δέντρο επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι και κληρονομική και πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουμε εάν η μητέρα μας ή ο πατέρας μας έχει ασθενήσει. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως κινδυνεύουμε περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ εάν έχουν νοσήσει και πιο μακρινοί συγγενείς δευτέρου ή ακόμα και τρίτου βαθμού.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 270.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.436 είχαν πεθάνει με επίσημη αιτιολογία τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λάιζα Κάνον-Ολμπράιτ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι με έναν συγγενή πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ, είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο.
Άνθρωποι με δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που είχαν Αλτσχάιμερ, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να πάθουν και οι ίδιοι τη νόσο, ενώ εκείνοι με τέσσερις συγγενείς πρώτου βαθμού που ήσαν ασθενείς, είχαν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και αυτοί.

Άτομα με ένα συγγενή πρώτου βαθμού και ένα συγγενή δεύτερου βαθμού με Αλτσχάιμερ (π.χ. πατέρα και παππού), είχαν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ άνθρωποι που είχαν τρεις τρίτου βαθμού συγγενείς με Αλτσχάιμερ, είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έως τώρα οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην άνοια των άμεσων μελών της οικογένειας, ενώ η μελέτη μας βλέπει την ευρύτερη οικογενειακή εικόνα, κάτι που μας επιτρέπει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση στο μέλλον», δήλωσε η δρ Κάνον-Ολμπράιτ.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πάντως ότι, από τους ανθρώπους που μελέτησαν, μόνο το 3% είχε οικογενειακό ιστορικό που διπλασίαζε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ενώ μόλις το 0,5% είχε αυξημένο κίνδυνο κατά τουλάχιστον τρεις φορές λόγω οικογενειακού ιστορικού.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα πράγματα, όσον αφορά το γιατί κάποιος εκδηλώνει Αλτσχάιμερ. Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες, ενώ μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών», πρόσθεσε η Αμερικανίδα νευρολόγος.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here