Καρκίνος: Μην αγνοείτε ποτέ αυτό το σύμπτωμα ακόμη και αν συμβεί μόνο μια φορά

Τα συμπτώματα του καρκίνου πρέπει να λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να εκδηλώσετε κάποιο που ενώ υποτιμάτε, είναι πιθανό να σχετίζεται με σοβαρή μορφή της νόσου.

Ένα σύμπτωμα του καρκίνου πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν και ο πάσχων να συμβουλεύεται γιατρό, ακόμη και αν αυτό εκδηλωθεί μόνο μία φορά.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν κάποια από τα τυπικά συμπτώματα του καρκίνου, άλλα μπορεί εύκολα να τα προσπεράσει κανείς.

Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην αμελείτε οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή συμβαίνει στο σώμα σας, ακόμη και αν δεν τη θεωρείτε σοβαρή.

Ένα σύμπτωμα για το οποίο πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό, ακόμη και να συμβεί μόνο μία φορά, είναι το αίμα στα ούρα.

Το αίμα στα ούρα είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και καρκίνου των νεφρών και της ουροδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες.

Αν και μπορεί να προκληθεί από μη σοβαρή αιτία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εν λόγω σύμπτωμα πρέπει πάντα να διερευνάται.

Αυτό πρέπει να γίνεται ακόμη και αν συμβεί μόνο μία φορά, δεν έχετε άλλα συμπτώματα, η ποσότητα αίματος είναι μικρή ή δεν είστε καν βέβαιοι ότι πρόκειται για αίμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), το αίμα στα ούρα πρέπει να διερευνάται, καθώς μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου και όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί η πάθηση.

Το αίμα στα κόπρανα είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου ή του καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με το NHS, μια μικρή ποσότητα αίματος μία φορά, συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Αν όμως παρατηρείτε αίμα στα κόπρανα για διάστημα τριών εβδομάδων ή η υφή των κοπράνων έχει αλλάξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, συμβουλευτείτε γιατρό. Το ίδιο ισχύει αν εκτός από αίμα στα κόπρανα, έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο ορθό, βάρος στην κοιλιά, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή μόνιμη κούραση. Αν τα κόπρανα έχουν σκούρο κόκκινο ή μαύρο χρώμα ή έχετε διάρροια με αίμα χωρίς προφανή λόγο, πρέπει να μεταβείτε στα επείγοντα.

Εάν κάνετε εμετό με αίμα, είναι πιθανό να πρόκειται για ένδειξη καρκίνου του στομάχου, καθώς και καρκίνου του οισοφάγου. Η αιμόπτυση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα ή καρκίνου του φάρυγγα.

Αν και τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούνται συχνά από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε γιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ