Ο πιο εντυπωσιακός παιδικός σταθμός του κόσμου βρίσκεται στο Τόκυο


Ο αρχιτέκτονας του κτηρίου, Takaharu Tezuka, για να καταφέρει να πετύχει αυτό που ήθελε σκέφτηκε ως παιδί και πράγματι το δημιούργημά του εντυπωσιάζει. Εμπνεύστηκε από τα παιδιά του και έγινε… κομμάτι τους για να τα καταφέρει. Μεγαλώνοντας την κόρη και το γιο του, βίωσε μαζί τους τις επιθυμίες τους – οι οποίες, ουσιαστικά, έγιναν δικές του – και με τη βοήθεια της γυναίκας τους σχεδίασε το παρακάτω σχολείο «διαμαντάκι».

Όπως θα δείτε στο video και τις φωτογραφίες στο συγκεκριμένο σταθμό τα παιδιά μπορούν να είναι… παιδιά!

Δείτε μερικά μόνο στοιχεία του, που κάθε παιδί θα λάτρευε

Το κτήριο είναι χτισμένο σε σχήμα οβάλ και η οροφή του είναι ένας ατελείωτος παιδότοπος, όπου τα παιδιά μπορούν να τρέχουν και να ρίχνουν κλεφτές ματιές στις αίθουσες από τα παραθυράκια που βρίσκονται σε αυτήν.

Η αυλή του είναι κυκλική και μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας είπε για αυτό:«Μελετώντας άλλα σχολεία αντιλήφθηκα ότι οι αυλές των σχολείων είναι χτισμένες με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνουν στα παιδιά το περιθώριο να δουν τίποτα μπροστά τους. Ήθελα το δικό μας σχολείο να μην γίνει έτσι».

Το κτήριο έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθείται η κίνηση και η επαφή με την φύση. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να τρέχουν, να παίζουν, να σκαρφαλώνουν.

Τα πάντα μπορούν να γίνουν ένα παιχνίδι. Για παράδειγμα, στα δέντρα, των οποίων οι ρίζες μεγάλωναν και μπορεί να αποτελούσαν κίνδυνο για τα παιδιά, τοποθετήθηκαν δίχτυα ασφαλείας, τα οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν για να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να παίζουν σαν μικρά ζωάκια.

Οι μαθητές τσουλούν στις τάξεις τους. Πέρα από την τσουλήθρα που υπάρχει δίπλα στη σκάλα, στη βάση των σκαλοπατιών που ενώνουν την αυλή με την οροφή του κτηρίου οι κατασκευαστές τοποθέτησαν χώμα (λάσπη) για να μειώσουν την ύπαρξη σκαλιών.«Τα παιδιά λατρεύουν να τσουλούν και να σκαρφαλώνουν στο χωμάτινο λόφο, ενώ πολλά στις αρχές έπαιρναν τη λάσπη σπίτι τους!», δηλώνει ο αρχιτέκτονας.

Οι καρέκλες γίνονται… τρένα! Κάθε μήνα τα παιδιά αλλάζουν θέση στα έπιπλα των αιθουσών. Συνήθως τα παιδιά αλλάζοντας θέση στις καρέκλες και τα θρανία τους, παίζουν μαζί τους, όπως τα χαμογελαστά πιτσιρίκια στην παρακάτω εικόνα.

Η Ιαπωνία είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα γι’ αυτό και ασκήσεις ασφαλείας γίνονται διαρκώς στο σχολείο. Τα παιδιά μπορούν, μάλιστα, να βρουν ένα βαμβακερό καπελάκι για να προστατεύσουν τα μικρά κεφαλάκια τους σε περίπτωση σεισμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ