Εκτός ορίων η Τουρκία: «Αναγνωρίζουμε μόνο έξι μίλια ως ελληνικό εναέριο χώρο»


Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο | Ειδήσεις: Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το παιχνίδι των προκλήσεων και να υποβιβάσει, για πολλοστή φορά, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, εμφανίστηκε την Παρασκευή (15/03/2019) η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος να προβαίνει σε απαράδεκτες δηλώσεις που καταπατούν τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με μια άκρως ανεύθυνη και ανιστόρητη τοποθέτηση, ο Χαμί Ακσόι ανέφερε – ούτε λίγο ούτε πολύ – ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», ο κ. Ακσόι υποστήριξε πως «η Τουρκία πιστεύει ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου από το Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί αμφισβητούμενο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, απαιτεί 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι οι πτήσεις της Τουρκίας – οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο – αποτελούν απειλή και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη των συμμαχιών και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Μάλιστα, με περισσή θρασύτητα, ο κ. Ακσόι ισχυρίζεται πως η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο «είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές καλής γειτονίας» και τη χαρακτηρίζει ως «περίεργη τόσο στη χρονική συγκυρία που εκδόθηκε όσο και στο περιεχόμενο».

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι οι πτήσεις της Τουρκίας – οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο – αποτελούν απειλή και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη των συμμαχιών και τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε ο Ακσόι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ