Γιατί οι άνδρες φοβούνται τόσο την εγκατάλειψη;


Όλα, ή μάλλον τα περισσότερα αγόρια τα έχει αναθρέψει μία γυναίκα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μάθει να βασίζουν όλες τις σωματικές αλλά και ψυχολογικές τους ανάγκες σε αυτές. Όταν πεινούσαν το πιο πιθανό είναι ότι μια γυναίκα θα τους τάιζε. Όταν ένιωθαν άγχος, μάλλον ήταν μια γυναίκα που τους έκανα να αισθάνονται καλύτερα.

Καθώς τα αγόρια ωριμάζουν, είναι ξεκάθαρα σαφές σε αυτά ότι η πρόσβασή τους στα προνόμια της πατριαρχίας βασίζεται στην άρνηση όχι μόνο από οποιαδήποτε παρατεταμένη προσκόλληση στη μητέρα τους ή σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, αλλά και στην πλήρη εξάλειψη κάθε ένδειξης ότι μπορούν να διατηρήσουν ή επιθυμούν οποιοδήποτε χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θηλυκό.

Η αρρενωπότητα ουσιαστικά ορίζεται ως το αντίθετο της θηλυκότητας, και άνδρας είναι το άτομο που παραιτείται από το δικαίωμα να παρουσιάζει στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν θηλυπρεπή. Προκειμένου να αποκτήσουν την εξουσία και τα προνόμια που τους προσφέρει η αρσενική τους ταυτότητα, οι άνδρες πρέπει να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος της δυνητικής εσωτερικής τους εμπειρίας. Με άλλα λόγια θα πρέπει να απαρνηθούν αυτά που αισθάνονται, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους, πολύ περισσότερο το να παραδοθούν στις αμοιβαίες απολαύσεις που προσφέρει μία σχέση αλληλεξάρτησης με μία γυναίκα. Πολλοί συγγραφείς έχουν σημειώσει ότι αυτή η απώλεια είναι ένα τραύμα που διαμορφώνει τους άνδρες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Επιπλέον, δεν αρκεί οι άνδρες να αρνούνται τις επιθυμίες τους ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό. Προκειμένου να επιτύχουν στον σούπερ ανταγωνιστικό κόσμο της αρρενωπότητας, απαιτείται ανοικτά και συχνά επιθετικά να αρνούνται κάθε αίσθηση εξάρτησης από τις γυναίκες. Δεν αρκεί να συμπεριφέρονται λες και δεν χρειάζονται τις γυναίκες, οι «πραγματικοί» άνδρες θα πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να τα καταφέρουν εντελώς μόνοι. Τι σύγκρουση;

Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει ότι οι άνδρες είναι στην πραγματικότητα περισσότερο εξαρτημένοι από τις γυναίκες από ό,τι το αντίθετο. Οι γυναίκες επιτρέπεται να καλλιεργούν στενές σχέσεις με άλλες γυναίκες και έτσι είναι πιο πιθανό να έχουν ένα πολύ κοντινό τους άνθρωπο στον οποίο μπορούν να στραφούν στις περιπτώσεις όπου ο σύντροφός τους δεν είναι διαθέσιμος ή δεν ενδιαφέρεται.

Οι άνδρες, από την άλλη, είναι γνωστό ότι απαγορεύεται να αναπτύξουν στενές σχέσεις με άλλους άνδρες ή γυναίκες, γεγονός που συχνά τους οδηγεί να αισθάνονται μοναξιά και συναισθηματικό κενό, τα οποία μπορούν με την σειρά τους να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία και ευημερία.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των κοινωνικών και πολιτισμικών περιορισμών, η ανάγκη για άλλους παραμένει πεισματικά. Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, όσο πιο ενεργά καταπιέζουμε μία ανάγκη, τόσο ισχυρότερη γίνεται. Δοκιμάστε να παραλείψετε ένα γεύμα και στη συνέχεια μιλήστε στον εαυτό σας για να τον πείσετε ότι δεν πεινάει. Σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο ή λιγότερο πεινασμένοι;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ