Πρόωρη εμμηνόπαυση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αφορά πολλές περισσότερες γυναίκες από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης. Τώρα, μια νέα έρευνα Αυστριακών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πρόωρα, πριν τα 45 τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 220.000 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στη Βαρκελώνη.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μοχαμάντ Αμπουφαράτζ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών, ήσαν κατά μέσο όρο 45% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε σχέση με όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 50. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (53%) για τις καπνίστριες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ο έκτος συχνότερος στην Ευρώπη και είναι πιο κοινός στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (περίπου τριπλάσιες οι διαγνώσεις σε άνδρες). Όμως οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης και έχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τους άνδρες (η θνησιμότητα στις γυναίκες είναι περίπου 40% μεγαλύτερη).

Κάθε χρόνο περίπου 27.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με τον εν λόγω καρκίνο.Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περίπου τα 51 έτη, ενώ μία στις πέντε γυναίκες έχει πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 45. Όπως επεσήμανε ο δρ Αμπουφαράτζ, «το κάπνισμα παραμένει ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επίσης το κάπνισμα συνδέεται με εμφάνιση της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία, συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο με τις μη καπνίστριες.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here