Ξόδεψε 2.000.000 δολάρια για να ανακαλύψει έναν αριθμό με 41.000.000 ψηφία


Με μήκος 41 εκατομμύρια ψηφία, ο 2136.279.841-1 είναι πλέον ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός στον κόσμο

Ο πλέον παράδοξος τρόπος για να ξοδέψει κάποιος 2 εκατ.δολάρια είναι αυτός που θα διαβάσετε παρακάτω. Σύμφωνα με δημοσίευμα του uniladtech ο 36χρονος Luke Durant τα… επένδυσε για να μείνει στην ιστορία μαζί με τον Πυθαγόρα και τον Αϊνστάιν.

Τα 2 εκατ. δολάρια είναι ένα ποσό που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, αλλά αντί αντί για αυτό τι θα λέγατε να ξοδέψετε όλα αυτά τα χρήματα για να ανακαλύψετε έναν νέο αριθμό;

Οι μαθηματικοί προσπαθούν πάντα να ξεπερνούν ο ένας τον άλλον, και σε έναν από τους πιο παράξενους τομείς τους, συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τους πρώτους αριθμούς. Προφανώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις αριθμούς που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους όσο πιο ψηλά πηγαίνεις, αλλά χάρη στον Durant, έχουμε έναν ολοκαίνουργιο πρώτο αριθμό. Με μήκος 41 εκατομμύρια ψηφία, ο 2136.279.841-1 είναι πλέον ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός στον κόσμο.

Ο Durant ονόμασε την ανακάλυψή του «M136279841» και την αποκάλυψε πολλαπλασιάζοντας 136.279.841 δυάδες και στη συνέχεια αφαιρώντας ένα.

Εκτός του ότι είναι 16 εκατομμύρια ψηφία μεγαλύτερος από τον τελευταίο πρώτο αριθμό, η έρευνα του Durant οδήγησε επίσης στην ανακάλυψη του 52ου πρώτου αριθμού Mersenne. Οι Mersenne είναι η δική τους κατηγορία και ορίζονται από τους πρώτους αριθμούς που είναι κατά ένα μικρότεροι από μια δύναμη του δύο.
Όποιος ανακαλύψει έναν νέο πρώτο αριθμό Mersenne κερδίζει 3.000 δολάρια, αλλά πριν πανηγυρίσετε για το απρόσμενο κέρδος του Durant, ας δούμε τους αριθμούς.

Το όλο πείραμα διεξήχθη από το Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), αλλά πέρα από το ότι είναι απλώς ένα σπουδαίο ακρωνύμιο, κοστίζει πολλά χρήματα. Έχοντας ξοδέψει περίπου 2 εκατ. δολάρια από δικά του χρήματα, ο Durant έβαλε ένα χρόνο εργασίας στο έργο, χρησιμοποιώντας χιλιάδες μονάδες επεξεργασίας γραφικών που τοποθετήθηκαν σε 24 κέντρα δεδομένων σε 17 διαφορετικές χώρες.

Ο Durant λέει ότι γρήγορα συνειδητοποίησε ότι τα 3.000 δολάρια για την ανακάλυψη ενός νέου πρώτου αριθμού Mersenne δεν είναι «πολλά» σε σύγκριση με τη δαπάνη που απαιτείται, και σε μια ευγενική χειρονομία, δώρισε τα χρήματα του βραβείου στο παλιό του λύκειο στο Alabama School of Math and Science.
Όσον αφορά την έρευνά του, ο Durant ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή σε σχέση με προηγούμενα πειράματα, χρησιμοποιώντας αχρησιμοποίητο αποθηκευτικό χώρο στο cloud.
Η ανακοίνωση του GIMPS σημειώνει πώς αυτή η ανακάλυψη «τερματίζει την 28χρονη κυριαρχία των συνηθισμένων προσωπικών υπολογιστών που έβρισκαν αυτούς τους τεράστιους πρώτους αριθμούς».
Παρά το τεράστιο κόστος για τη δική του τσέπη, ο Durant δήλωσε στην Washington Post ότι άξιζε τον χρόνο και τα χρήματα: «Τα άτομα σήμερα είναι δραματικά πιο ικανά από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας. Η κλίμακα των υπολογιστών που διατίθενται στο νέφος είναι σχεδόν ασύλληπτη. Κατάφερα να βρω αυτόν τον αριθμό που είναι εκπληκτικά μεγάλος … αλλά μπόρεσα να το κάνω χρησιμοποιώντας μόνο τα απομεινάρια της μεγάλης τεχνολογίας. Έτσι, προσπαθεί να [τονίσει το γεγονός ότι] έχουμε αυτά τα απίστευτα συστήματα, οπότε ας βρούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα».
Παρόλα αυτά, με το GIMPS να επισημαίνει ότι υπάρχουν λίγες γνωστές πρακτικές χρήσεις για τους πρώτους αριθμούς Mersenne, κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αυτό δεν είναι ακριβώς 2 εκατ. δολάρια που… ξοδεύτηκαν καλά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ