Eρευνητές του National University of Singapore, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μανιταριών περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης κατά 50%.
Οι ερευνητές ακολούθησαν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 663 Κινέζων άνω των 60 ετών. Σε διάστημα 6 ετών, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ λιγότερων πιθανοτήτων εμφάνισης ελαφράς νοητικής εξασθένησης και της κατανάλωσης μανιταριών.
Περίπου 9 στους 100 ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες από 2 μερίδες μανιταριών την εβδομάδα διαγνώστηκαν με ελαφρά νοητική εξασθένηση. Συγκριτικά, 19 από τους 100 που έτρωγαν λιγότερες από μια μερίδα την εβδομάδα είχαν την πάθηση
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα στοιχεία στηρίζουν τον πιθανό ρόλο των μανιταριών και των βιοενεργών ουσιών στην καθυστέρηση της νευροεκφύλισης.
Ο ερευνητής Irwin Cheah, δήλωσε ότι η μειωμένη εμφάνιση ελαφράς νοητικής εξασθένησης σε όσους καταναλώνουν μανιτάρια θα μπορούσε να οφείλεται στην ουσία εργοθειονεΐνη.
Πρόκειται για αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν μόνοι.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Journal of Alzheimer’s Disease