Πού καταλήγουν οι φόροι μας

Πόσα χρήματα δαπανά το Δημόσιο για μισθούς και πληρωμές. Τι δίνεται σε παιδεία, υγεία, ένοπλες δυνάμεις.

Τα αποτελέσματα για το πού καταλήγουν οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 47,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας καταλήγει στις πληρωμές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για την άμυνα οι σχετικές δαπάνες ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ.

Οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώνονται στο 5,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι δαπάνες για την Παιδεία περιορίζονται σε 3,9%, ενώ στο σύνολο των δημόσιων δαπανών, μόλις που καλύπτουν το 8,2%. Μόνο οι Ιταλοί βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

Οι δαπάνες Πρόνοιας ή αλλιώς Κοινωνικές Δαπάνες καλύπτουν το 19,4% του ΑΕΠ.

Για συντάξεις, οι δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 13,8% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, μαζί με την Φινλανδία. Η αναγωγή σε σχέση με το σύνολο των δημόσιων δαπανών κατατάσσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αφού οι δαπάνες καλύπτουν το 29,1%, δηλαδή 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας και των ανέργων είναι μόλις 0,6% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το σύνολο των δημόσιων δαπανών καλύπτει το 1,4%. Την ίδια στιγμή στις χώρες των Βαλκανίων οι αντίστοιχες δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες δαπάνες.

Οι δαπάνες για τους ανέργους, αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ και καλύπτουν μόλις το 1% των δημόσιων δαπανών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here