Το «οπλοστάσιο» του Πεκίνου για την ενίσχυση της οικονομίας

Στη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής, αλλά και σε πολλά άλλα μέτρα ετοιμάζεται να καταφύγει η Κίνα για να ενισχύσει εκ νέου τον δανεισμό, να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων και να στηρίξει την οικονομία της. Χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιό του, το Πεκίνο προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης 6,0% έως 6,5% που έχει θέσει για το τρέχον έτος και να αποφύγει την εκτίναξη της ανεργίας. Και αυτό γιατί η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, και το 2018 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 6,6%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 28 ετών. Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν, πάντως, κινδύνους σχεδόν σε όλα τα βήματα που εξετάζει το Πεκίνο.

Στα σχέδια της κυβέρνησής του αναφέρθηκε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, υποσχόμενος πως η ηγεσία της χώρας θα κόψει «ακόμη και τις σάρκες της» για να χρηματοδοτήσει τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας ολομέλειας του κινεζικού Κογκρέσου, ο κ. Λι παραδέχθηκε πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο «αντιμετωπίζει πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας φέτος και πρέπει να προετοιμαστεί περισσότερο». Προσέθεσε, όμως, ότι το Πεκίνο έχει περιθώρια ελιγμών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, καθώς και τα επίπεδα των επιτοκίων. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη μειώσει το ύψος των αποθεματικών των τραπεζών τρεις φορές στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ με την τελευταία μείωση τον Ιανουάριο απελευθέρωσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα 1,5 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 223,23 δισ. δολαρίων.

Παράγοντες της κινεζικής αγοράς θεωρούν, πάντως, βέβαιη μία ακόμη μείωση του ύψους των υποχρεωτικών αποθεματικών. Παράλληλα, ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει με τα κατάλληλα μέτρα για να μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα φέτος το κόστος χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού, η Κίνα διακινδυνεύει νέα εκτίναξη του χρέους και της κερδοσκοπίας, ανάλογη εκείνης που αντιμετώπισε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008-2009.

Ο κ. Λι τόνισε, επίσης, πως το Πεκίνο θα ενισχύσει τα ταμεία του κράτους αντλώντας μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κρατικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα μειώσει ορισμένες δαπάνες. Θα μπορέσει, έτσι, να καλύψει το κόστος των φοροαπαλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου. Πρόκειται για μείωση του ΦΠΑ στον μεταποιητικό τομέα από το 16%, που ισχύει έως τώρα, στο 13%. Το μέτρο έχει ανακοινωθεί από τις 5 Μαρτίου, όπως και η μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 9% για τους τομείς των μεταφορών και των κατασκευαστικών. Από 1ης Μαΐου, άλλωστε, θα μειωθούν και οι εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων.

Βασική προτεραιότητα

Εξαγγέλλοντας μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστικότητα του Πεκίνου να αποτρέψει την εκτίναξη της ανεργίας. Οπως υπογράμμισε, το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, «που σημαίνει πως δεν θα επιτρέψει μαζικές απολύσεις». Προσέθεσε, μάλιστα, πως θα ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Είναι ήδη ορατός ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης της ανεργίας, που τον Φεβρουάριο έφτασε το 5,3% από το 4,9% του Δεκεμβρίου, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις περιορίζουν το προσωπικό τους εν μέσω μειωμένης ζήτησης. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 1.500 κινεζικών επιχειρήσεων η γαλλική ασφαλιστική εμπορικών συναλλαγών Coface, σε ποσοστό 62% οι κινεζικές επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις για αγαθά και υπηρεσίες που έχουν παραδώσει. Παράλληλα, εκφράζουν απαισιοδοξία για την οικονομία της Κίνας, με το 59% των ερωτηθέντων να χαρακτηρίζει απίθανη μια βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του έτους. Είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές επιχειρήσεις εκφράζουν τέτοια απαισιοδοξία από το 2003, οπότε άρχισαν αυτές οι έρευνες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ