Είναι η μοίρα σου να κάνεις ότι και οι γονείς σου;


Αν ισχύει το «αυτό το πήρες από την μάνα σου», «σαν τον μπαμπά σου κάνεις», είναι λογική συνέπεια αυτό να ισχύει και σχετικά με τις ερωτικές σου επιλογές; Πρόκειται για ένα άγχος είναι η αλήθεια. Είτε επειδή είχαν μια πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση οι γονείς σου και θέλεις να την αντιγράψεις, είτε επειδή είχαν μια κακή και κακοποιητική σχέση και θέλεις να την αποφύγεις με κάθε τρόπο. Υπάρχει μία φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ συχνά: “monkey see-monkey do“, γιατί και εμείς λειτουργούμε μέσα από την αναπαραγωγή και την αναπαράσταση όσων βλέπουμε από τους ανθρώπους που είναι κοντά μας και μας φροντίζουν, μας αγαπούν και μας μαθαίνουν πως να το κάνουμε και εμείς αυτό για τον εαυτό μας αργότερα.

Αν λοιπόν, η μαμά που με αγαπά και με φροντίζει, μου πλένει τα ρούχα και θέλει να μαθαίνει αν είμαι εντάξει με τους φίλους μου και αν νιώθω χαρά με τις δραστηριότητές μου, αν η ίδια είναι και σε μία σχέση με τον μπαμπά που της μιλά υποτιμητικά, στο σπίτι είναι σαν δύο ξένοι, δεν έχουν πολλά χάδια και αγκαλιές, σπάνια βγαίνουν έξω γιατί ο ένας από τους δύο πάντα δεν έχει όρεξη, αλλά παρόλα αυτά εκείνη μου λέει πόσο ευτυχισμένη και τυχερή νιώθει με τον μπαμπά…αρχίζει να μπλέκεται η κατάσταση. Μαθαίνεις πως είναι άλλο η αγάπη για μένα και άλλο η αγάπη που μου δίνουν. Μαθαίνεις πως η μαμά είναι τρυφερή με εμένα αλλά με τον μπαμπά όχι. Και όλη αυτή η συνθήκη δίνει κάπως μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με την αγάπη, την φροντίδα, την κοντινότητα, το ενδιαφέρον, την έκφραση των συναισθημάτων, την τρυφερότητα.

Αυτό που συμβαίνει πραγματικά με τις σχέσεις μας σε σχέση με το μοτίβο της σχέσης των γονέων σου είναι οι τρεις παρακάτω εναλλακτικές μορφές έκφρασης και επήρειας:

Αποφυγή

Καθώς μεγάλωνες και τους έβγαλες να μην είναι ουσιαστικά χαρούμενοι και η σχέση τους δεν τους ενίσχυε στην εξέλιξη τους αλλά ήταν τροχοπέδη, σαμποτάζ, φυλακή για τον καθένα αλλά και για τους δυο, αποφάσισες να μην κάνεις και εσύ τα ίδια. Έτσι, στην ενήλικη σου ζωή, ελέγχεις (ακόμη και με μεγάλη καχυποψία) τις συμπεριφορές του άλλου για να ανιχνεύσεις κατά πόσο θα είναι βοηθητικός και συντροφικός στην πορεία σας. Αυτό συχνά μπορεί να δυσκολεύει την εύρεση του ‘κατάλληλου΄ συντρόφου.

Αντίδραση

Όχι επειδή δεν σου άρεσε απαραίτητα, μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να κάνεις σχέσεις που σε τίποτα δεν θα μοιάζουν με αυτή την γονιών σου. Νιώθεις οικειότητα στο ξένο και κάθε τι γνώριμο σε κάνει να νιώθεις άβολα ή σε αφήνει αδιάφορο. Γενικότερα, οι αντιδραστικές συμπεριφορές δείχνουν μία συναισθηματική επιθετικότητα. Από κάτω κρύβουν μία ευάλωτη πτυχή μας και στην προσπάθειά μας να την προστατέψουμε, γινόμαστε νευρικοί, ξεροκέφαλοι, ειρωνικοί, επιθετικοί, αδιάφοροι, αντιδραστικοί.

Αφομοίωση

Όσο είναι δυνατό, ακολουθείς κατά γράμμα την πορεία και την ρουτίνα της σχέσης που είχαν οι δικοί σου. Κάποιες φορές, χωρίς να μπορείς να κατανοείς, τόσο σαν σκέψη όσο και σαν συναίσθημα, αν σου είναι αρεστή και ταιριαστή με τις ανάγκες σου, το κάνεις γιατί απλά…αυτό ξέρεις. Είναι το μοντέλο με το οποίο μεγάλωσες και δεν θέλεις να ρισκάρεις την όποια σταθερότητα είχε, οπότε δεν δοκιμάζει κάτι άλλο και μένεις σε πίεση αλλά συμμόρφωση με το πρότυπο, με έναν φόβο να ελλοχεύει.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχή και το τέλος είναι οι προσωπικές απόψεις, ανάγκες και κινήσεις του καθένας μας. Οπότε, σίγουρα οι γονείς μας μας έμαθαν βασικά πράγματα για την ζωή, τις σχέσεις και τον εαυτό, αλλά με την βοήθεια της προσωπικής κατανόησης του εαυτού μας αλλά και των συναισθηματικών μας αναγκών, θα βρούμε και θα αγαπήσουμε το ταιριαστό μας ζευγάρι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ