Γκρέτα Θούνμπεργκ: Η 16χρονη υποψήφια για νόμπελ ειρήνης


Τις τελευταίες μέρες μια δυναμική έφηβη από τη Σουηδία, η 16χρονη Γκρέτα Θούνμπεργκ, έχει κλέψει τις καρδιές μας και μας έχει προβληματίσει βαθιά.

Υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης; Τόσο μικρή; Ναι, το αξίζει, καθώς η Γκρέτα είναι εκείνη που εμπνεύστηκε τις Fridays for Future (Παρασκευές για Μέλλον), τις πορείες που κάνουν μαθητές σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να πάρουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Η σημερινή γενιά είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Να σώσει τον πλανήτη, και δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου.

Γιατί φυσικά και τα σημερινά παιδιά νοιάζονται για το μέλλον τους, μόνο που η Γκρέτα τα ώθησε να το δείξουν έμπρακτα, δυναμικά, διεκδικητικά, πέρα από τις κόλλες των εκθέσεων στις οποίες παραθέτουν τις απόψεις τους, ακόμα και πέρα από ομιλίες σε forum και διεθνή συνέδρια.

Η «16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Άσπεργκερ», όπως περιγράφει τον εαυτό της στον λογαριασμό της στο Twitter, για πρώτη φορά διοργάνωσε τον Αύγουστο που πέρασε μια μαθητική πορεία για το κλίμα, μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας της.
Από τότε και σχεδόν κάθε Παρασκευή, αυτή η τόσο ξεχωριστή έφηβη επιλέγει να χάνει τα μαθήματά της και να συμμετέχει σε πορείες.

Γιατί εδώ στην Ελλάδα κάποια παιδιά αφήνουν την τσάντα στο σχολείο για να έχουν περισσότερο χρόνο να παίξουν και να χαρούν την οικογένειά τους. Δεν θα μπορούν όμως να το κάνουν επ’ άπειρον εάν στον κόσμο αυτό δεν υπάρχουν Γκρέτες που αφήνουν την τσάντα στο σχολείο για να πιάσουν τα πλακάτ και να επηρεάσουν εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο- σε αυτόν που οφείλουμε να σώσουμε.

Μπράβο, Γκρέτα! Το βραβείο σου ανήκει!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ