Με νέο πρόστιμο της Κομισιόν θα έρθει αντιμέτωπη η Google


Το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει αυτή τη φορά και τα 13 δισ. δολάρια.

Ένα ακόμα πρόστιμο αναμένεται να αντιμετωπίσει η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, από την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού. Το πρόστιμο που ενδέχεται να φτάσει αυτή τη φορά και τα 13 δισ. δολάρια, αφορά στην παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στον τομέα της αναζήτησης.

Συγκεκριμένα το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα έρευνα κατά του κολοσσού της αναζήτησης με την κατηγορία ότι εμποδίζει του ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν το AdSense το εργαλείο με το οποίο η μηχανή αναζήτηση εμφανίζεται σε ιστοτόπους τρίτων, όπως για παράδειγμα σε ειδησεογραφικά sites.

Εάν οι κατηγορίες είναι βάσιμες η Koμισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο ίσο έως και με το 10% του παγκόσμιου τζίρου της μητρικής εταιρείας, Alphabet, δηλαδή 13 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό για τη Google.

Ως απάντηση, η Google τροποποίησε τους όρους στις συμβάσεις του AdSense με τρίτα μέρη, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία στην προβολή διαφημίσεων. Κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο αν ααυτό θα αποδειχτεί αρκετό.

Παρότι η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της απόφασης δεν είναι σαφές

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός βαρύνεται ήδη με πρόστιμα συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Ειδικότερα του επιβλήθηκε πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης με το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά, ενώ το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι του είχε επιβληθεί πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ γιατί ευνοούσε τις δικές του υπηρεσίες αγορών έναντι εκείνων των ανταγωνιστών.

Ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός έχει ασκήσει έφεση κατά και των δύο αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ