ΕΚΤΑΚΤΟ: Ποινικές διώξεις για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα


Μετά την απαγγελία κατηγοριών για την φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για την φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα, στη διάρκεια της οποίας 25 ψυχές θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

Οι ποινικές διώξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και ασκήθηκαν σε βάρος εννέα ατόμων αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου ενώ η δικογραφία λόγω της σπουδαιότητας ανατίθεται σε ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Βαρύ είναι το κατηγορώ της εισαγγελέως τόσο εναντίον της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου όσο και σε βάρος των υπολοίπων επτά κατηγορουμένων, των δημάρχων των πληγέντων περιοχών και των όμορων δήμων καθώς η εισαγγελική λειτουργός εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Τη δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και αφορά τα αδικήματα, της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως. Εκτός από τη Ρένα Δούρου και το Γιάννη Βασιλείου η δίωξη στρέφεται και σε βάρος της δήμαρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του δήμαρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, του δήμαρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη καθώς και των δασαρχών Αιγάλεω και Μεγάρων και σε βάρος των δύο αρμοδίων υπαλλήλων αυτών των δασαρχείων. Η εισαγγελέας τους καταλογίζει ευθύνες για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, για έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και για έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.

Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Παράλληλα η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ