H Peugeot έτοιμη να αγοράσει την Fiat!


H όρεξη του Oμίλου PSA έχει ανοίξει για τα καλά και μετά την Opel, φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι την Fiat. Και μάλιστα όχι μόνο την ιταλική εταιρία, αλλά ολόκληρο το FCA Group!

H δεύτερη ισχυρότερη συντεχνία -βάσει πωλήσεων για το έτος 2018- αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, αυτή την στιγμή απαρτίζεται από τις Peugeot, Citroen, DS Automobiles και Vauxhall-Opel. Στα πλαίσια της εξαγοράς των Γερμανών, ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Carlos Tavares, είχε δηλώσει πως η ισχυροποίηση του γαλλικού brand περνάει μέσα από την επέκταση και την εκπροσώπηση σε πολλές διαφορετικές αγορές. Όπως αυτή των Η.Π.Α., στην οποία οι Γάλλοι έχουν μηδενική εκπροσώπηση. Ποια εταιρία ή όμιλος με έντονες δραστηριότητες εκεί αντιμετωπίζει προβλήματα;

Η FCA (Fiat-Chrysler Automobiles) αυτή τη στιγμή παρουσιάζει κερδοφορία μόνο από την Alfa Romeo και την Jeep – και αυτό σε μικρότερα νούμερα του αναμενομένου. Η Fiat έχει μείνει μόνο με το Panda και την γκάμα του 500, η Maserati παρουσιάζει σταθερά ζημιές, η Chrysler φυτοζωεί και η Dodge δεν αντιπροσωπεύει μεγάλο όγκο πωλήσεων, παρότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων της είναι ενθαρρυντικές. Παρόμοιες συνθήκες, δηλαδή, με εκείνες που επικρατούσαν στην Opel προ PSA.

Προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος των «Λιονταριών», Robert Peugeot, ρωτήθηκε από γαλλικά Μέσα για την πιθανότητα συγχώνευσης PSA-FCA. Και απάντησε λιτά, αλλά κατατοπιστικότατα: «είναι μια εταιρία, μεταξύ άλλων, με την οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούμε». Οι «άλλες» είναι οι Jaguar-Land Rover, για τις οποίες –σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα- η PSA ήρθε σε επαφή με την Τata, αλλά δεν καρποφόρησε το ενδεχόμενο εξαγοράς τους. Τα ίδια δημοσιεύματα μάλιστα, κάνουν λόγο και για την αιτία, η οποία αποδίδεται στην περιορισμένη παροχή κονδυλίων από πλευράς Γάλλων. Κοινώς, επιχείρησαν να αγοράσουν «μπιρ παρά» τις δυο βρετανικές φίρμες.

Ο Peugeot, δε, συμπλήρωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία -ούτε προφορική- προς ώρας, όμως ήταν τέτοια η επιτυχία με το εγχείρημα της Opel το 2016, ώστε η διοίκηση της PSA κοιτάει με έντονο ενδιαφέρον την τόνωση της επεκτατικής πολιτικής. Να σημειωθεί πως και το 2015 είχαν υπάρξει επαφές μεταξύ γαλλικής και ιταλοαμερικανικής πλευράς, δίχως επιτυχία – μια έκβαση που έστρεψε τα φώτα στην Opel, με την οποία οι εξελίξεις στέφθηκαν από επιτυχία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ