Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία


Άνθρωποι με μακροχρόνιες ζαλάδες βασίζονται πολύ στην όρασή τους και δεν χρησιμοποιούν το πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα ισορροπίας που δίνεται από αισθητηριακές πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από τους μυς και τις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να εντατικοποιήσει αισθήματα ζάλης που είναι πολύ δυσάρεστα.

Νέα έρευνα δείχνει πιθανή μέθοδο αγωγής για αυτές τις καταστάσεις, δήλωσε η ερευνήτρια Eva Ekvall Hansson, του Lund University.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20 υγιείς γυναίκες και άντρες που παρακολούθησαν βίντεο εικονικής πραγματικότητας ενώ καταγραφόταν η σταθερότητα της στάσης τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το σύστημα ισορροπίας επηρεαζόταν όταν διαταράσσονταν οπτικές πληροφορίες, με την εμπειρία του να είναι κάποιος σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που του έδωσε ισχυρή αίσθηση ότι βρίσκεται σε κίνηση.

Η έρευνα δείχνει ότι το σύστημα ανθρώπινης ισορροπίας μπορεί πολύ γρήγορα να σταματήσει να βασίζεται στην όραση και να χρησιμοποιεί άλλες αισθήσεις όπως αισθητηριακές πληροφορίες από τα πόδια, τις αρθρώσεις και τους μυς, για την αύξηση της σταθερότητας της στάσης.

Διαφορές επίσης παρατηρήθηκαν στο πώς τα δυο φύλα επηρεάζονται από την παρακολούθηση βίντεο εικονικής πραγματικότητας.

Περισσότερες γυναίκες είχαν δυσκολία να διατηρήσουν την ισορροπία τους στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και γενικά χρειάζονταν περισσότερη πρακτική πριν μάθουν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για την αύξηση της σταθερότητας της στάσης.

Επομένως, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι αποτελεσματικό όπλο στην αποκατάσταση, για την εκπαίδευση της ικανότητας του ασθενούς να βασίζεται σε αισθήσεις εκτός της όρασης για τη διατήρηση της ισορροπίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ