Μέσω και του Ε9 το Κτηματολόγιο


Τα δεδομένα, που καταχωρούν οι φορολογούμενοι στο Ε9, σχεδιάζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος να αξιοποιήσουν προκειμένου να ενισχύσουν την πρόοδο της κτηματογράφησης, καθώς ιδίως σε αγροτικές περιοχές, ο βαθμός συμμετοχής στη διαδικασία όσων έχουν δικαιώματα σε ακίνητα είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Η χαμηλή αυτή συμμετοχή αποδίδεται από την Κτηματολόγιο στην ανυπαρξία τίτλων ιδιοκτησίας.

Όπως ανέφερε, χθες, ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, που συνοδευόμενος από τη Διοίκηση του Κτηματολογίου, επισκέφθηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ακόμη, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί από πότε θα τεθεί σε ισχύ η “συνεργασία” μεταξύ του taxisnet και του Κτηματολόγιου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων η επιβεβαίωση των στοιχείων τους μέσω του συστήματος Taxis. Θα ζητείται, δηλαδή, η συγκατάθεση των δικαιούχων, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος στο Taxis, για το εάν επιθυμούν τα στοιχεία που δηλώνουν να χρησιμοποιηθούν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ακόμη οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η θέση και τα όρια του ακινήτου-γεωτεμαχίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη και το Ε9.

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί λύση, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο, στο πρόβλημα της ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας από σημαντικό αριθμό δικαιούχων.

Όπως ανέφερε, χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Χριστίνα Κλωνάρη, σε συνέντευξη Τύπου, όσοι διαθέτουν δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, θα πρέπει να υποβάλουν, εφόσον διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν έγγραφα που να υποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Στα έγγραφα που θα γίνονται δεκτά θα είναι και το Ε9.

Υπολογίζεται ότι δήλωση χρησικτησίας υποβάλλει ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών που καταθέσουν δηλώσεις κτηματογράφησης, ενώ στις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά χρησικτησίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Σημειώνεται ότι στις 21 μελέτες κτηματογράφησης, που υλοποιούνται από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 700.000 δηλώσεις πολιτών (στοιχεία 15ης Μαρτίου), από τις οποίες μόλις το 13% ηλεκτρονικά. Η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το “ΚΤΙΜΑ 16” ανέρχεται περίπου στο 7%, με τους αριθμούς να είναι μικροί ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας από τους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ