Κτηματολόγιο και Εφορία: Οι μεγάλες «παγίδες» για ακίνητα και αγροτεμάχια


Στη «φάκα» των ελεγκτικών μηχανισμών απειλούνται, πλέον, να πιαστούν όσοι δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 της Εφορίας τα ακίνητά τους ή τα εμφανίζουν με μικρότερο εμβαδόν.

Την Εφορία σχεδιάζουν να επιστρατεύσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και να μπουν χρήματα στα κρατικά Ταμεία.

Από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων έως τις 18 Μαρτίου δηλώθηκαν περίπου 700.000 δικαιώματα. Ειδικά, στις αγροτικές περιοχές η καθυστέρηση (και η μη ανταπόκριση) των ιδιοκτητών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς επειδή πολλά ακίνητα / αγροτεμάχια έχουν αλλάξει χέρια δια λόγου, ενώ σχεδόν οι περισσότεροι κάνουν χρήση του δικαιώματος της χρησικτησίας.

Το αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα / αγροτεμάχια να δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, οι τελευταίοι, αποφεύγουν τη δήλωση αυτών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας αλλά και του οικονομικού κόστους που απαιτούν οι διαδικασίες δήλωσης ακινήτων για τα οποία δεν υπάρχουν συμβόλαια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ