Γονιμότητα: Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για τον οργανισμό μας. Αυτό ισχύει και για την γονιμότητα. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η ποιότητα της διατροφής είναι βασική παράμετρος του τρόπου ζωής που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γονιμότητα.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια μεγάλη μετα-ανάλυση πολλών ερευνών η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Obstetrics & Gynecology».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η γονιμότητα των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο μπορεί να βελτιωθεί αν τρώνε υγιεινά, προσλαμβάνοντας επαρκείς ποσότητες από ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά διαιτολόγια, κυρίως όσα είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρεατικά, πατάτες, γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά οξέα.

Επιπροσθέτως, η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, ειδικά αναψυκτικών και ενεργειακών ροφημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης και φρουτοχυμών δεν δημιουργεί προβλήματα.

Επιπλέον, οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά fast food και λίγα φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με όσες τρέφονται πιο υγιεινά.

Τέλος, τα ζευγάρια που καταναλώνουν κάθε εβδομάδα αρκετά θαλασσινά και ψάρια, επιτυγχάνουν νωρίτερα σύλληψη από τα ζευγάρια που τρώνε σπανίως ψάρια.

Συμπληρωματικά, μία από τις πιο πρόσφατες μεταναλύσεις για τη συνολική διατροφή η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Public Health», έδειξε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και ψάρια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπογονιμότητας εξαιτίας ωοθηκικών διαταραχών ή άλλων προβλημάτων.

Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος στο παρελθόν οι ειδικοί πίστευαν ότι τα πάντα είναι κληρονομούμενα, αλλά σήμερα γνωρίζουν ότι η υγεία και οι ασθένειες είναι κατά 30% θέμα γονιδίων και κατά 70% θέμα περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής μας είναι σημαντικός στο να βελτιωθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Η παχυσαρκία διπλασιάζει κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα έως τη σύλληψη, σε σύγκριση με το φυσιολογικό βάρος σώματος. Αντίστοιχα, το διάστημα αυτό τετραπλασιάζεται στις γυναίκες που είναι υπερβολικά αδύνατες.

Επιπλέον, οι πιθανότητες υπογονιμότητας φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά στις γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, αλλά και σε όσες πίνουν πάνω από δύο καφέδες την ημέρα, από 45-60%.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here