Πως διαβάζουμε μια ετικέτα γερμανικού κρασιού


Οι γερμανικές ετικέτες κρασιού είναι πολύπλοκες  αλλά εξαιρετικά κατατοπιστικές – παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, από εκείνες οποιουδήποτε άλλου έθνους. Μία ετικέτα μπορεί να αναφέρει (μεταξύ άλλων) το όνομα και την περιοχή του παραγωγού, τη γλυκύτητα του κρασιού, την ποικιλία του σταφυλιού, το πόσο ώριμα ήταν τα σταφύλια κατά τη συγκομιδή, το όνομα του χωριού και του αμπελώνα που προέρχονται τα σταφύλια και αν το κρασί εμφιαλώθηκε στο οινοποιείο ή σε τρίτο μέρος.

Παρακάτω είναι μια ετικέτα παράδειγμα, και κάτω από αυτή μια επισκόπηση της γερμανικής ταξινόμησης οίνου και της ορολογίας.

 

Το Prädikatswein, πρώην Qualitätswein mit Prädikat (QmP), είναι η κορυφαία βαθμίδα της γερμανικής ταξινόμησης ποιότητας οίνων. Επειδή τα σταφύλια συχνά αγωνίζονται να ωριμάσουν στο δροσερό κλίμα της Γερμανίας, η ωριμότητα χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης ποιότητας και αποτελεί τη βάση του συστήματος Prädikatswein. Προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ένα κρασί πρέπει να είναι από σταφύλια με ωριμότητα άνω των 67 βαθμών Oechsle. Στη συνέχεια, μπορεί να ταξινομηθεί σε έναν από τους έξι επίσημους Prädikats:

Το Kabinett είναι το ελαφρύτερο στυλ, από σταφύλια που συγκομίζονται στο 67-82 Oechsle. Τα κρασιά Kabinett παράγονται συνήθως ξηρό ή ημίξηρο στυλ.
Το Spätlese σημαίνει «καθυστερημένη συγκομιδή», υποδηλώνοντας ότι (θεωρητικά) τα σταφύλια συλλέχθηκαν τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την έναρξη της συγκομιδής, στο 76-90 Oechsle. Τα κρασιά Spätlese είναι ελαφρώς πλουσιότερα, πιο συγκεντρωμένα και συνήθως πιο γλυκά από το Kabinett.
Το Auslese σημαίνει «επιλεγμένη συγκομιδή» και παράγεται από ώριμα σταφύλια (83-100 Oechsle) που επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από τον botrytis. Τα κρασιά Auslese είναι παραδοσιακά γλυκά, αλλά οι σύγχρονες οινοποιητικές τάσεις έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ξηρών οίνων Auslese Trocken, τα οποία είναι φυσικά ισχυρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το Beerenauslese (BA) σημαίνει «επιλογή μούρων». Υπερώριμα σταφύλια (110-128 Oechsle) παραμένουν στο αμπέλι και «μαζεύονται» μόνο εάν επηρεαστούν από τον botrytis. Γλυκύτερα και πλουσιότερα από τα Auslese, τα κρασιά Beerenauslese είναι έντονα αρωματικά, χρυσά νέκταρ.
Το Trockenbeerenauslese (TBA) σημαίνει «ξηρή επιλογή φρούτων». Τα σταφύλια αφήνονται στο αμπέλι μέχρι να φτάσουν σε κατάσταση σταφιδιάσματος, με πολύ συμπυκνωμένα σάκχαρα (150-154 Oechsle). Το κρασί Trockenbeerenauslese είναι το πιο γλυκό, σπάνιο και πιο ακριβό Prädikatswein.
Το Eiswein σημαίνει «κρασί του πάγου» και δείχνει ότι τα υπερβολικά ώριμα σταφύλια (110-128 Oechsle) συλλέχθηκαν και πιέστηκαν ενώ ήταν κατεψυγμένα. Αυτό φυσικά συμπυκνώνει τόσο τα σάκχαρα όσο και τα οξέα, με αποτέλεσμα γλυκά κρασιά, τα οποία ωστόσο έχουν ισορροπημένη οξύτητα.
Διαβάστε σχετικά: Τι είναι Brix;
Το Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) είναι η δεύτερη βαθμίδα ποιότητας της οίνου της Γερμανίας και σημαίνει κυριολεκτικά «ποιοτικό κρασί από καθορισμένη περιοχή». Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των γερμανικών οίνων παράγονται σε αυτή την κατηγορία. Ο οίνος QbA πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια που καλλιεργούνται σε μία από τις 13 επίσημες περιφέρειες Anbaugebiete της Γερμανίας, από τις οποίες ο Mosel είναι ο πιο διάσημος.
Το Deutscher Landwein σημαίνει ‘German country wine’ – ισοδύναμο με το Vin de Pays της Γαλλίας (και ως εκ τούτου την κατηγορία IGP σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Το Deutscher Wein σημαίνει απλώς «γερμανικό κρασί» και παρέχει λίγες εγγυήσεις ποιότητας. Το Deutscher Wein δεν φέρει αριθμό ελέγχου ποιοτικού ελέγχου A.P.Nr και σχεδόν πάντα γίνεται για την εγχώρια αγορά.

Εκτός από την επίσημη ταξινόμησή ποιότητας, οι γερμανικές ετικέτες κρασιού δείχνουν συχνά πόσο ξηρό ή γλυκό είναι το κρασί, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα. Οι πιο συνηθισμένοι όροι είναι trocken (ξηρό – μέχρι 9g / l) και halbtrocken (μέχρι 18g / l). Ο ανεπίσημος όρος Feinherb χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές για «off-dry» κρασιά. Αυτοί οι όροι υποδεικνύουν πόσο γλυκιά είναι η γεύση του κρασιού (υπολειμματικά σάκχαρα) και διαφέρουν από τα Prädikats (π.χ. Kabinett, Spätlese), τα οποία δείχνουν τα επίπεδα ωριμότητας των σταφυλιών κατά τη συγκομιδή.

VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter)
Το VDP (Ένωση γερμανικών ποιοτικών και κρασιών Prädikat) είναι μια ένωση περίπου 200 κορυφαίων γερμανικών οινοποιείων. Η ιδιότητα του μέλους είναι εθελοντική, αλλά απαιτεί την τήρηση αυστηρών προτύπων που υπερβαίνουν τα απαιτούμενα από το γερμανικό νόμο για το κρασί.

Ο αετός λογότυπο του VDP

Από το 1910, το VDP και το λογότυπο του μαύρου αετού παραμένουν ένα σημαντικό (αλλά ανεπίσημο) σύμβολο της γερμανικής ποιότητας του κρασιού. Η ένωση δημιούργησε το δικό της σύστημα ποιότητας οίνου, βάσει των όρων Grosse Lage και Erste Lage (παρόμοιο με το Grand Cru και Premier Cru) της Γαλλίας.
Το Grosse Lage χρησιμοποιείται μόνο για τις καλύτερες αμπελουργικές τοποθεσίες της Γερμανίας – μικρές, προσεκτικά οριοθετημένες περιοχές με σαφή χαρακτηριστικά για την τοποθεσία. Οι αποδόσεις σε αυτές τις περιοχές περιορίζονται σε 50εκατλ. / Εκτάριο.

Το Grosses Gewächs υποδηλώνει ένα ξηρό κρασί από έναν αμπελώνα Grosse Lage. Ένα Grosses Gewächs μπορεί να είναι λευκό ή κόκκινο, ανάλογα με τον συγκεκριμένο αμπελώνα.

Το Erste Lage χρησιμοποιείται για αμπελώνες «πρώτης κατηγορίας» με διακριτικά χαρακτηριστικά, αλλά τα οποία κατατάσσονται ακριβώς πίσω από τα Grosse Lage όσον αφορά την ποιότητα. Οι αποδόσεις περιορίζονται σε 60εκατλ. / Εκτάριο.

Περισσότερα από την Γερμανική Ορολογία Οίνου
Abfüller        εμφιαλωτής ή έμπορος
Amtliche Prüfungsnummer (Α.Ρ. Nr.) Αριθμός ελέγχου ποιότητας, που χορηγείται μόνο μετά από επίσημη δοκιμή ποιότητας
Anbaugebiet Μία από τις 13 περιφέρειες της Γερμανίας
Bereich Μια από τις 39 αμπελουργικές περιοχές της Γερμανίας, που αποτελούν τις 13 Anbaugebiete
Einzellage Ενιαίος αμπελώνας (single vineyard)
Erste Lage Αμπελώνας υψηλής ποιότητας, παρόμοιος με το ‘Premier Cru’
Erzeugerabfüllung εμφιαλωμένο κρασί παραγωγού
Goldkapsel «Χρυσό καψύλιο», που δείχνει το καλύτερο κρασί ενός παραγωγού
Grosslage Συλλογή αμπελώνων
Grosse Lage Αμπελώνας υψηλής ποιότητας, παρόμοιο με το ‘Grand Cru’
Grosses Gewächs Ξηρό κρασί από αμπελώνα Grosse Lage
Gutsabfüllung Οίνος εμφιαλωμένος στο κτήμα
Liebfraumilch Ημι-γλυκό στυλ, που γίνεται πιο συχνά από το Muller-Thurgau
Oechsle Μονάδα μέτρησης της περιεκτικότητας σε σάκχαρα του μούστου
Prädikat «διάκριση» ή επίπεδο ωριμότητας
Rotwein ερυθρό κρασί
Rotling Ροζέ κρασί από κόκκινα και λευκά σταφύλια
Schillerwein Στυλ ροζέ κρασιού (σαν Rotling) από την Württemberg (και N.Switzerland)
Sekt Αφρώδες κρασί
Trocken Ξηρό
VDP Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter ((Ένωση γερμανικών ποιοτικών και κρασιών Prädikat)
Weingut Κτήμα
Weinkellerei Οινοποιείο
Weissherbst Ροζέ κρασί φτιαγμένο από μία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού
Weisswein λευκό κρασί
Winzergenossenschaft Οι αμπελοοινικοί συνεταιρισμοί

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ