Νόμος Κατσέλη: «Εντολή» Τσίπρα να αναλάβει ο Τσακαλώτος – Νέα εμπλοκή


Μετά από σχεδόν τρείς μήνες και μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα κατ΄ εξοχήν δικό του θέμα, αυτό του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη. Μέχρι χθες το ζήτημα χειρίστηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να φτάσουν σε συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πάρει το θέμα πάνω του και να κλείσει συμφωνία. Ωστόσο το έργο που κλήθηκε να αναλάβει μόνο εύκολο δεν είναι αυτό διότι υπάρχει μία βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και πιθανή συμφωνία προϋποθέτει αν όχι ανατροπή μεγάλη υποχώρηση. Ρύθμιση οφειλών: 120 δόσεις για λίγους και με αυστηρά κριτήρια

Στην κυβέρνηση είχαν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες σε μία χαλαρή αντιμετώπιση από τους δανειστές η οποία σε γενικές γραμμές έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα, χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Την κατάσταση όμως για το θέμα των τραπεζών, έχουν πάρει στα χέρια του οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ και του SSM, οι οποίοι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν και πολύ νερό στο κρασί τους.

Από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται ακόμη η αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το EuroWorking Group της προσεχούς Δευτέρας, έτσι ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Αν και η συμφωνία για να κλείσει θα πρέπει να είναι ψηφισμένη η νομοθετική ρύθμιση και προφανώς κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί μέχρι την Δευτέρα, εντούτοις πιστεύουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να βρει τρόπο να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο.

Πάντως τα αγκάθια μέχρι την στιγμή της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πολλά. Οι δανειστές έχουν εγείρει σημαντικές απαιτήσεις, που αν τελικά γίνουν δεκτές, τότε θα σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει περίπατο, αφού το πρώτο σχέδιο με το τελικό είναι μέρα με την νύχτα και οι δανειολήπτες που θα δικαιούνται προστασία, θα είναι τελικά πολύ λιγότεροι.

Ας δούμε τα σημεία που υπάρχει διαφωνία:Οι δανειστές ζητούν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να υποχωρήσει σε ότι αφορά το υπόλοιπο του δανείου στις 100.000 ευρώ, από 130.000 που αναφέρει σήμερα το σχέδιο.Αναφορικά με την αντικειμενική αξία ζητούν να υποχωρήσεις στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο από 250.000 ευρώ που αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης. Στο όριο αυτό οι δανειστές το αποδέχονται αλλά μόνο για πενταμελή οικογένειαΤο μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι δανειστές ζητούν να μπουν εκεί ασφυκτικά όρια και πλαίσια. Ζητούν η οφειλή να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία τις 130.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν από την ρύθμιση, εάν τελικά υιοθετηθεί.Μεγάλο «κούρεμα» έναντι των αρχικών σχεδίων προτείνεται και για τα άλλα κριτήρια. Οι δανειστές προτείνουν το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και επιπλέον ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ και η επιπλέον περιουσία τις 260.000 ευρώ.Τέλος μειωμένες είναι οι προτάσεις και για το εισόδημα. Ζητείται να είναι έως και 12.500 ευρώ για τον άγαμο και να φτάνει τα 30.950 ευρώ για 5μελή οικογένεια. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο σχέδιο το ανώτατο όριο να φτάνει τα 36.000 ευρώ.

Είναι πιθανό ακόμη και σήμερα να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ